van der Horst

Condroz Rally: Voorbeschouwing Peugeot België-Luxemburg

Pieter Tsjoen staat zaterdag aan de start van de laatste wedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap in de 208 T16 van Peugeot België-Luxemburg. In deze veelbelovende editie van de Condrozrally wil de achtvoudig Belgisch kampioen vooral kilometers maken, en de talrijke valstrikken in het spectaculaire parcours ontwijken.
Een indrukwekkend deelnemersveld en al even uitzonderlijke weersvoorspellingen: de 41ste editie van de
Condrozrally belooft zijn trouwe en uitgebreide publiek weer heel wat spektakel. De laatste afspraak van het Belgische seizoen staat sowieso al bekend om zijn uitbundige sfeer, en daar wilden dit jaar ook een groot aantal piloten toe bijdragen. Onder hen dus Pieter Tsjoen, die zijn eerste jaar in de Peugeot in schoonheid wil afronden.

“Het halve seizoen dat we onszelf hadden gegeven om te leren, is niet bepaald makkelijk verlopen”, geeft Pieter meteen toe. “Onze laatste en onverwachte opgave in de East Belgian Rally was daar nog maar eens het bewijs van. In Huy wil ik nu alles op alles zetten om de finish te halen.”

Maar Pieter weet ook hoe moeilijk die opdracht wel is: “Het parcours in de Condroz is simpelweg fantastisch, met een magische combinatie van heel snel en heel technisch, van droog en modderig, van breed en smal. De valstrikken zijn talrijk en een lekke band of een vergissing loert om elke bocht. Als je daarmee rekening houdt, zijn er twee manieren om deze rally aan te vangen. Of je gaat van bij de start helemaal voluit met alle risico’s van dien. Of je bouwt een veiligheidsmarge in en weet dat de concurrentie misschien sneller zal zijn, maar ook meer kwetsbaar. In dit deelnemersveld kiezen wij resoluut voor de tweede optie. Dat is verstandiger, zeker als je weet dat ik hier al vijf jaar niet meer aan de start stond. Het algemene profiel van de rally is natuurlijk niet veranderd, maar ik ga toch even terug moeten wennen aan deze uitzonderlijke wedstrijd.”

Om daar al de nodige voorbereidingen voor te treffen, kon Pieter op dinsdag al een stevige testsessie afwerken samen met het team van DG Sport. “Die tests waren bijzonder nuttig”, vertelt hij met een brede glimlach. “We vertrokken van de set-up die ons in de East Belgian Rally al mooie chrono’s had opgeleverd. Gaandeweg hebben we nog wat afstellingen verfijnd en hebben we ook verschillende banden kunnen proberen met advies van ene… Freddy Loix. Bovendien heeft hij me nog een aantal heel nuttige tips meegegeven nadat hij enkele passages meereed tijdens de test.”

Afspraak dus in het centrum van Huy voor de start op zaterdag om 8u30. 14 klassementsproeven voor bijna 150 km tegen de klok staan op het programma van de eerste dag, die zo rond halftien ’s avonds afgerond wordt. Op zondag krijgt de T16 nog eens 95 km voor de wielen in 8 KP’s, om tegen de klok van vier in de namiddag de aankomst te bereiken.

Peugeot België-Luxemburg PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op donderdag 30 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye du Condroz.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons