van der Horst

Condroz - Sebastien Loeb: "Mijn vrouw en mezelf plezieren!"

cd74e4a37c13b73b5609b3649919743a55dd76c5.jpg
Zoals u elders kon lezen komt niemand minder dan Sebastien Loeb dit weekend aan de start van de Rallye du Condroz, manche van het Belgian Rally Championship. De negenvoudige wereldkampioen strijkt in Hoei en omstreken neer op initiatief en vraag van Citroën Racing-baas Yves Matton. Het Frans-Belgische Citroën-duo dacht er al langer aan een activiteit in België te organiseren en deze 40ste editie van 's lands populairste rally leek voor Matton, zelf uit Hoei afkomstig, een ideale gelegenheid om de publiekstrekker bij uitstek hiervoor uit te nodigen. Vandaag doken beide heren, in gezelschap van hun respectieve co-rijders Severine Loeb en Daniel Elena, op in Andenne voor een eerste verkenning. Een uitgelezen gelegenheid om de populaire Elzasser voor een korte babbel te strikken.

Seb Loeb - Yves Matton - Severine Loeb - Daniel Elena
Seb Loeb - Yves Matton - Severine Loeb - Daniel Elena
Loeb oogt ietwat vermoeid maar is niettemin ontspannen en een kwinkslag is nooit ver weg. De man komt hier duidelijk voor de fun en van een doorgedreven voorbereiding op de Condroz is al helemaal geen sprake. Het Belgische rallywereldje lijkt voor hem onbekend terrein en buiten een Neuville of een Loix schieten hem ook niet meteen namen van andere Belgische rallyrijders te binnen: "Daniel (Elena) en Yves (Matton) zijn hier mijn enige concurrenten zeker?" klinkt het al lachend.

Had je niet gezegd dat je stopte met rallyrijden?

Klopt, maar toen ik eerder aangaf te stoppen met rallyrijden bedoelde ik stoppen met het WRC. Wat mij betreft ben ik dus vorig jaar wel degelijk gestopt, maar dat sluit geenszins uit dat ik van tijd tot tijd niet ergens een of andere rally zal betwisten.

Hoe is dit Condroz-opzet eigenlijk tot stand gekomen?

Yves heeft het idee voorgesteld aan mijn vrouw, zij heeft er mee ingestemd en ik ben enkel... de chauffeur! (lacht) Neen, het idee dateert al van midden september, nog voor de Rally de France. Buiten Zolder heb ik eigenlijk nog nooit in België gereden maar via Belgische teamleden had ik al wel begrepen dat hier een aparte, leuke sfeer rond deze rally hangt. Ik doe dit om mezelf en mijn vrouw te plezieren, dit is 100% fun."

Precies, je vrouw zit in het zitje van je (ex)vaste co Elena, verandert zulks het gegeven?

"Het is evident dat ik hier niet met dezelfde verwachtingen en veeleisendheid aan de start verschijn en dat ik met Severine naast mij ook minder risico's zal nemen. Nogmaals, we ontdekken deze wedstrijd, dit gebeurt allemaal 'à l'improviste', ik heb niks voorbereid en dus... kunnen haar nota's maar beter goed zijn!" (lacht)

Lekke band tijdens Ben-Ahin-verkenning
Lekke band tijdens Ben-Ahin-verkenning
Heb je al een idee van het parcours?

"Neen, ik heb nog maar één 'spéciale' (Ben-Ahin) verkend en reed er bovendien lek. Ik verwachtte me aan een vrij snelle rally maar het ligt er wel allemaal vettig bij en indien het regent wordt het er zeker niet makkelijker op." 
 


Je sluit dit jaar af met races in Macau (Porsche Carrera Asia Cup) en in Baku (FIA GT), ga je in 2014, naast het WTCC, ook nog met het Sebastien Loeb Racing GT blijven rijden?

"Dat zal eerder beperkt blijven, misschien hier of daar een wedstrijd. Het staat bovendien nog niet vast in welke internationale serie we, naast het Frans kampioenschap, met het team zullen aanzetten: FIA GT, Blancpain, ELMS... Deelname aan de Dakar staat alvast in de nabije toekomst niet op mijn programma. Het WTCC is totaal nieuw voor mij en ik wil me daarop focussen. Daarenboven was het ook de bedoeling om minder de hort op te gaan, meer tijd voor mezelf te hebben, dan kan ik beter geen twee kampioenschappen combineren."

Foto's: Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Belgian Rally Championship op woensdag 30 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye du Condroz.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons