van der Horst

Condroz: Vice-kampioen Gilles Pyck wint in de slotmeters

Junior Belgian Rally Championship
Junior Belgian Rally Championship
Opdracht volbracht voor Gilles Pyck in de laatste wedstrijd van het Pirelli Junior Belgian Rally Championship 2019. Met een overwinning in de slotmeters stelde de West-Vlaming de tweede plaats in het kampioenschap veilig achter kampioen Grégoire Munster, die al eerder zeker was van de verlenging van zijn Belgische Junior-titel.
Bij zijn tweede deelname aan de Condroz Rally ging Gilles Pyck bijzonder sterk van start. In de klasse RC4 was hij zelfs sneller dan referentie Timo Van der Marel. Tot zaterdagavond de riem van de servopomp er af vloog in de slotronde. Daardoor moest hij eerst de Nederlander laten passeren en vervolgens ook Thibaud Mazuin, want Pyck pakte 3'10 straftijd wegens vertraging op de verbinding. Thibaud Mazuin leek zondag op weg naar een eerste overwinning bij de Juniors, maar op de allerlaatste proef van de wedstrijd reed de Peugeot-rijder lek en maakte hij een uitstapje in het decor. Zo behaalde Gilles Pyck alsnog zijn tweede zege van het seizoen, na zijn succes in de Omloop van Vlaanderen. 
"Zaterdag ging het uitstekend, maar plots liep de riem van de servopomp er af. Gelukkig kon ik het euvel onderweg herstellen, maar het kostte ons wel veel straftijd. Ik ben blij dat we hier toch nog gewonnen hebben, al had ik liever Timo van der Marel ook geklopt," vertelde Pyck, die dit seizoen samen met Emile Mourisse zijn snelheid meermaals heeft getoond met zijn Peugeot 208 R2. 

"Het zag er goed uit, maar ik liet me verrassen op de erg modderige proef in Ouffet. Die proef was echt een glijbaan, een loterij. Ach, we gaan vanavond in elk geval de titel van Adrian Fernémont vieren, onze teamgenoot bij SAN Mazuin," lachte Thibaud, die volgend jaar zelf ook graag de overstap zou maken naar een R5. 

Charles Munster, de jongere broer van Grégoire, reed zaterdagochtend op de tweede proef meteen twee banden lek. "Omdat we maar één reservewiel hadden, heb ik de derde proef, Bodegnée-Amay, helemaal met een lekke band afgewerkt," vertelde Charles, die daardoor de aansluiting verloor met de twee koplopers. Op de voorlaatste proef ging Charles, die voor de eerste keer met een Adam R2 reed, in de fout. Ondanks de flinke klap, kon hij na 19'01" toch verder. 

Daardoor verspeelde hij wel de derde plaats bij de Juniors aan Emile Vandemarliere, die op zijn 20ste debuteerde in het Junior BRC met een Peugeot 208 R2 van Pevatec. "Het was mijn eerste nationale wedstrijd en het was zeker niet de makkelijkste wedstrijd om te proeven van het Junior BRC," aldus de jonge rijder uit Kortrijk die volgend jaar het volledige Pirelli Junior BRC wil rijden. "In de slotfase verloren we nog veel tijd omdat de versnellingsbak een klap had gekregen. Schakelen was moeilijk, waardoor ik de laatste proef rustig heb afgewerkt."


Eindstand: 1. G. Munster 92; 2. G. Pyck 65; 3. T. Brüls 48; 4. Th. Mazuin 37; 5. Ch. Munster 24; 6. A. Molle 18; 7. G. Snaet 17; 8. J. Wagemans 10; 9. V. Vertommen 9; 10. A. Boxoen 8; 11. M. Merlevede 6; 12. E. Vandemarliere 6; 13.  L. Vansteenkiste 5.

Persbericht Junior Belgian Rally ChampionshipDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op maandag 4 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons