van der Horst

Corona-kronieken: Colciago bedreigd door de beren van Volvo

Jan Nilsson en Roberto Colciago
Jan Nilsson en Roberto Colciago
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. Negentien jaar geleden nam een dappere Italiaan het in Zweden op tegen de thuisrijders van Volvo. En dat zorgde voor... 'gespierde' duels.
De eerste manche in Gelleråsen, derde afspraak van het STCC-seizoen 2001, start met de twee officiële Volvo van Jan 'Flash' Nilsson en Jens Edman vooraan, gescheiden door de Audi van Roberto Colciago. De Italiaan ziet de tweede S40 aan zich voorbijgaan in de openingsmeters van de wedstrijd en lijkt even concentratieverlies te lijden. Het gevolg: Nilsson staat al in de eerste bocht in de grindbak. Boeken toe dus voor de eerste Volvo, maar niet voor 'Flash' nog even het circuit op loopt om - tijdens een neutralisatie - zijn mening duidelijk te maken aan de Audi-rijder van Kristoffersson Motorsport.

"Bij de start had ik een remprobleem", aldus de Italiaan. "Toen ik het pedaal aanraakte, sprong de auto even omhoog waardoor ik onopzettelijk in contact kwam met de Volvo. Dat was niet moedwillig en het spijt me dan ook enorm. Bij het tweede incident treft mij geen schuld: Edman liet de deur open en ik rook mijn kans. Geen idee waarom hij zo pissed off is. Ik ben hier niet om Volvo te laten winnen."

Er was inderdaad nog een tweede incident, waar de Italiaan opnieuw ongeschonden uitkwam, in tegenstelling tot zijn Volvo-rivaal Jens Edman. Daarmee was de kous nog niet af, want Colciago werd even na het bovenstaande interview, op televisie, bedreigd door rijders en teamleden uit het Volvo-kamp. Vooral Jan Nilsson wil niemand in het donker tegenkomen. Pittig detail: ondanks de diskwalificatie in die beruchte race, werd Colciago in 2001 toch gewoon kampioen in het Scandinavische toerwagenkampioenschap.

De angst in de ogen van Robert Colciago kunt u ontdekken in onderstaande video...
 

Foto: YouTubeDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Internationaal op zondag 12 april 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons