van der Horst

Corona-kronieken: De fratsen van Kimi Raïkkönen

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. Sinds hij met Minttu in het huwelijksbootje is gestapt, is de ruige versie van Kimi Raïkkönen naar de achtergrond verdwenen. We zochten enkele memorabele momenten waardoor we de Finse F1-rijder nooit zullen vergeten.
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Kimi Raïkkönen is 20 jaar oud wanneer hij in Mugello een eerste, driedaagse F1-test mag afwerken voor het team van Peter Sauber. Hoewel de jonge Fin in Italië nog niet mag autorijden en door teamleden moet opgehaald worden op de luchthaven, kan hij zonder de minste twijfel aan een stuur draaien. Raïkkönen is bezig aan zijn debuutseizoen in de autosport en steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie in de Formula Renault 2.0. Een prestatie die dus de interesse heeft gewekt van een Formule 1-team...

Hoewel de toekomstige wereldkampioen op dat moment het Engels nog niet volledig beheerst, maakt hij indruk door zijn volwassen houding, wilskracht en doorzettingsvermogen. Op de eerste dag is zijn pure snelheid nog niet helemaal wat het moet zijn, maar daar komt 's anderendaags verandering in. Pedro Diniz, de Braziliaanse vaste rijder van Sauber F1, krijgt van de bedachtzame rookie maar liefst een halve seconde aan de broek. Het team is zo verrast dat er vanaf dat moment codetaal gebruikt wordt om te vermijden dat een ander team de Fin aan de haak kan slaan.

Jacky Eeckelaert
Jacky Eeckelaert
Jacky Eeckelaert, destijds ingenieur van het Zwitserse team, herinnert zich die testsessie nog levendig: "Mensen uit de kartwereld hadden me laten weten dat Kimi een uitzonderlijk talent was. Na afloop van de eerste testdag, terwijl ik het programma voor de tweede dag aan het opstellen was, werd er op de deur geklopt. Het was Michael Schumacher. Hij vroeg me wie die nieuwe rijder was aan het stuur van de Sauber. Ik antwoordde dat Kimi twaalf maanden geleden nog kartingrijder was. Michael zei: 'Die jongen wacht een grote toekomst'. Wij waren dus niet de enigen die beseft hadden hoeveel talent hij had!" 

Kimi Raïkkönen rijdt de pannen van het dak in zijn debuutseizoen, waardoor hij meteen wordt opgepikt om in 2002 de teamgenoot te worden van David Coulthard bij McLaren. Een jaar later behaalt hij in Maleisië de eerste van 21 overwinningen, maar met McLaren zal hij, vooral door betrouwbaarheidsproblemen, nooit wereldkampioen worden. Daarvoor moet hij wachten tot 2007, wanneer hij met Ferrari onverwacht de titel pakt tegen de McLarens van Fernando Alonso en Lewis Hamilton. En toch valt de Fin vooral om andere redenen op.

Opblaasdolfijn

In 2012, net nadat hij zijn F1-terugkeer heeft gemaakt na twee seizoenen in het wereldkampioenschap rally, maakt Raïkkönen zijn opwachting in Top Gear, waar hij ruiterlijk toegeeft door overmatige alcoholcomsumptie flauwgevallen te zijn in het bijzin van de Stig. De 'Iceman' houdt wel van een feestje - volgens insiders is dat ook de reden waarom hij nuchter niet graag praat - en in zijn boek 'The Unknown Kimi Raïkkönen' geeft hij toe in datzelfde jaar zestien dagen op rij gedronken te hebben tussen twee races. Volgens de legende zouden paparazzi hem zelfs ooit bewusteloos gefotografeerd hebben op een opblaasdolfijn...

(Lees verder onder de video)
 

Er moet echter niet altijd alcohol aan te pas komen om onvergetelijke momenten te beleven dankzij Kimi Raïkkönen. Als regerende wereldkampioen maakt hij zich in 2008 klaar om de start te nemen van de Grote Prijs van Silverstone, wanneer de Franse fotograaf Paul-Henri Cahier op de spullen van de Ferrari-rijder gaat staan om de perfecte foto te nemen. En dat wordt niet geapprecieerd.

(Lees verder onder de video)

 

Om af te sluiten brengen we nog een derde, onvergetelijk fragment, vastgelegd enkele jaren voordien tijdens zijn periode bij McLaren-Mercedes. In de Grote Prijs van Monaco 2005 lijkt hij op weg naar een tweede plek, tot zijn F1-bolide de geest geeft. Raïkkönen neemt niet de moeite om terug te keren naar de paddock, maar begint meteen aan de afterparty op zijn jacht. Schol!
 

Foto's: Racing International Photography, SauberDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op dinsdag 26 mei 2020.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons