van der Horst

Corona-kronieken: Habsburg van hemel naar hel

Ferdinand Habsburg (Carlin)
Ferdinand Habsburg (Carlin)
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. In 2017 stond de Macau Grand Prix in het teken van een van de meest onwaarschijnlijke slotfases ooit. Derde hond Dan Ticktum ging met het been lopen en het grootste slachtoffer was zonder enige twijfel Ferdinand Habsburg.
In 2017 staat Ferdinand Habsburg - Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen om volledig te zijn - voor de tweede keer aan de start van de Macau Grand Prix. In tegenstelling tot zijn debuut, kan de Oostenrijker nu wel een vuist maken tegen de concurrentie, getuige zijn vijfde positie in de kwalificatierace op zaterdag. Een dag later loopt het zelfs nog vlotter: in de slotfase strijdt de Carlin-rijder mee voor de overwinning.

Habsburg is stukken sneller dan zijn rivaal, die bandenproblemen kent, en bij een ultieme poging om voorbij te gaan aan Sergio Sette Camara (Motopark with VEB) gebeurt het meest onwaarschijnlijke scenario: beide rijders komen in de vaingrail terecht. Red Bull-beschermeling Dan Ticktum (Motopark with VEB) kan zijn ogen niet geloven en neemt de zege dankbaar in ontvangst. "Sommige mensen beweren dat die overwinning puur geluk was en anderen zeggen dat ik het verdiend heb, gezien mijn hoge tempo dat weekend. Bovendien was er ook een inhaalbeweging in Lisboa, waar ik aan de buitenkant voorbij Lando Norris (Carlin) en Maximilian Günther (SJM Theodore Racing by Prema) ging. Die actie bewijst voor mij wie van die mensen gelijk heeft", was de reactie van de ondertussen 20-jarige Brit.

Dan Ticktum zal overigens ook een jaar later zegevieren in het gokparadijs, maar het is niet genoeg voor een F1-carrière. Een moeilijk karakter kost hem een plek in het opleidingsprogramma van Red Bull Racing.

Alles of niets

Ferdinand Habsburg op de traditionele foto
Ferdinand Habsburg op de traditionele foto
De verliezer van de dag zat in zak en as, maar had zichzelf tegelijk ook niets te verwijten. "Ik ben in tranen uitgebarsten na voorbij de eindmeet te zijn gekomen", vertelde Habsburg ter plaatse aan Motorsport.com. "Sette Camara verdedigde goed op het rechte stuk en ik moest dus iets anders proberen. Tweede eindigen kwam nooit in mij op. In de laatste bocht heb ik alles op alles gezet om het laken naar mij toe te trekken, maar ik besefte dat er een kans was dat ik in de muur zou eindigen. Jammer genoeg werd die vrees ook waarheid."
 

Foto's: Macau Grand PrixDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Circuit Internationaal op zondag 24 mei 2020.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons