van der Horst

Corona-kronieken: "Jullie zijn geen wereldkampioen!"

ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 vs. Vita4One - BMW Z4 GT3
ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 vs. Vita4One - BMW Z4 GT3
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. Een titelstrijd, zeker op mondiaal niveau, kan het slechtste in een mens naar boven brengen. Acht jaar geleden hadden de titelkandidaten in het WK GT1 duidelijk haar op hun tanden...
  • Heinz Performance
WK GT1 2011 - Circuit Zolder
WK GT1 2011 - Circuit Zolder
De droom van Stéphane Ratel is voorbij. De Fransman van SRO is te ambitieus geweest bij de organisatie van een heus wereldkampioenschap voor GT1-bolides. Het begint allemaal veelbelovend in 2010, met een volle startgrid en enkele prachtige wedstrijden, ook buiten Europa, maar al snel moet er gas teruggenomen worden. Een jaar later verdwijnt de Maserati MC12 - de homologatie is vervallen - en ziet het peloton er al een stuk minder indrukwekkend uit. SRO besluit voor 2012 over te schakelen naar het GT3-reglement, als sprintvariant naast de succesvolle Blancpain Endurance Series.

Europees programma

Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3
Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3
Hoewel er in 2012 vaak amper een dozijn wagens op de deelnemerslijst staat en de kalender meermaals moet aangepast worden, is de titelstrijd er een om duimen en vingers van af te likken. Donington, en niet het Buddh International Circuit trouwens, vormt het decor voor de finale van het seizoen. Mercedes-rijders Markus Winkelhock en Marc Basseng (#38 All-Inkl.com Münnich Motorsport) tellen één punt voorsprong op de BMW Z4 GT3 van Yelmer Buurman en Michael Bartels (#18 Vita4One Racing). De BMW scoort... door een aanrijding met de andere Mercedes geen punten in de kwalificatierace en ziet de tegenstanders zo nog twee punten verder uitlopen.

All Inkl vs Vita4One
All Inkl vs Vita4One
Vita4One Racing, het team dat driemaal de 24 Hours of Spa heeft gewonnen, staat met andere woorden een duidelijke opdracht te wachten: in de hoofdrace voor de Mercedes eindigen en minstens op gelijke hoogte komen in de puntenstand, want dan wint het Nederlands-Duitse duo. Na de verplichte rijderswissel bevindt Yelmer Buurman zich achter zijn titelrivaal, maar met Pirelli-rubber op temperatuur kan hij een aanval plaatsen op Markus Winkelhock. Vervolgens laten we de beelden hieronder spreken... De Nederlander belandt aan 170 km/u achterwaarts in de muur en blijft zelfs even bewusteloos achter, terwijl ook de SLS de strijd moet staken.

Stoom uit de oren

Michael Bartels, naast rijder ook teambaas, is woedend. Met stoom uit de oren komt hij de pitgarage van Münnich Motorsport binnengestormd, waar hij schreeuwt: "Jullie zijn geen wereldkampioen! Wat ik hier dit weekend gezien heb, is volledig onaanvaardbaar!" Niemand dient de gewezen F1-rijder van antwoord, behalve Nicky Pastorelli (een van de rijders op de andere Mercedes). "Jij bent anders ook geen wereldkampioen", is zijn gewaagde repliek.

All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 #38
All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 #38
Yelmer Buurman wordt met een hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis, maar zijn carrière komt gelukkig nooit in gevaar. Achteraf reageert onze noorderbuur met stevige taal: "Markus moet blijkbaar beseft hebben dat hij het kampioenschap aan het verliezen was, waardoor hij opeens meedogenloos naar rechts heeft gestuurd. Hij raakte mijn auto tweemaal en op het natte gras werd ik een passagier. Ik ben er zeker van dat Markus snel doorhad dat hij op die manier kampioen zou worden."

Marc Basseng en Markus Winkelhock worden de laatste wereldkampioenen in GT1
Marc Basseng en Markus Winkelhock worden de laatste wereldkampioenen in GT1
De Mercedes SLS GT3 van het Duitse team wordt achteraf uit de uitslag geschrapt door de wedstrijdjury, die de actie van Winkelhock als gevaarlijk bestempelt. Het verandert echter niets aan het volledige verhaal: de BMW heeft slechts twee punten gescoord en dus worden Marc Basseng en Markus Winkelhock wereldkampioen. Tot overmaat van ramp voor Vita4One heeft de McLaren MP4-12c GT3 van Hexis Racing, met Fred Makowiecki en Alvaro Parente, beide wedstrijden gewonnen. Ook de zilveren medaille gaat zo verloren.

All-Inkl.com Motorsport zal niet meer terugkeren naar de GT-racerij, maar in plaats daarvan een programma opstarten in het WTCC. Vita4One blijft actief in de kampioenschappen van SRO, maar de glorietijd is voor eens en altijd voorbij...

 

Foto's: Martijn Wouters, Mercedes-Benz, SRO, Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in FIA GT Series op zondag 31 mei 2020.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons