van der Horst

Corona-kronieken: Laurens Vanthoor bijt tanden stuk op Stefan Rosina in Zolder

Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. De FIA GT Series is in april 2013 te gast op Circuit Zolder. Na een mooie wedstrijd volgt een zinderend slot waarin Laurens Vanthoor er alles aan doet om voor eigen publiek te winnen.
Peter Kox
Peter Kox
Het FIA GT1 World Championship wordt in 2013 omgedoopt tot de FIA GT Series en is in het laatste weekend van april te gast op Circuit Zolder. De openingsmanche in het Franse Nogaro enkele weken voordien wordt gewonnen door de WRT Audi van Frank Stippler en Edward Sandström. Ook in Zolder behoort Audi tot de favorieten, al komt daar vooral de wagen van Stéphane Ortelli en Laurens Vanthoor sterk voor de dag. Reiter Engineering, enkele weken eerder niet klaar voor de start van het seizoen, is een sterke tegenstander. Het team lijkt de Lamborghini Gallardo GT3 FL II na een lange ontwikkeling op punt te hebben gekregen. Dat blijkt meteen tijdens de kwalificaties, wanneer Peter Kox de pole draait op het Limburgse asfalt.

Laurens Vanthoor profiteert van een foutje van Stefan Rosina, de teamgenoot van de Nederlandse Lamborghini-rijder, om op zaterdag samen met Ortelli te winnen in zijn achtertuin: "Ik had een goede start en lag tweede na de Lamborghini. De remmen gaven in het begin van de race wat problemen, maar ik merkte dat het potentieel om over de Lambo te wippen. Uiteindelijk maakte Rosina een fout in de Eerste Linkse en kon ik er voorbij. Daarna sloeg ik een kleine kloof die mijn teamgenoot na de pitstop ook kon behouden. Het geeft natuurlijk een speciaal gevoel om hier in Zolder te winnen voor familie en vrienden, te meer omdat ik vanavond gewoon thuis in mijn eigen bed kan slapen."

Op weg naar de titel 

Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Lamborghini Blancpain Reiter - Lamborghini LP560-4
Zondag, tijdens de hoofdrace, gaat het pas echt om de knikkers. WRT-rijders Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli vatten de hoofdrace aan vanop pole positie. Naast hen staat de Lambo van Stefan Rosina en Kox, met op de derde startplek Niki Mayer-Melnhof en René Rast (WRT Audi). Peter Kox neemt de start in de Reiter Lamborgini en kan in de eerste bocht meteen de leiding afsnoepen van Ortelli. De Nederlander rijdt met een snaarstrak tempo een mooie voorsprong bij elkaar. Ortelli achtervolgt, maar kan het tempo van Kox niet aan. 

Halfweg wedstrijd komen de toppers binnen voor hun pitstops en WRT werkt sneller dan de mecaniciens van Reiter Engineering. Vanthoor maakt meteen tijd goed op Rosina, die het tempo van zijn teamgenoot niet kan evenaren.
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
De Limburger wil in zijn tweede jaar voor Audi schitteren voor eigen publiek en met nog negen minuten te gaan, nadert Vanthoor als een stier op een rode lap - in dit geval een witte Lambo. De Audi is in het voordeel in de bochten, maar de Lamborghini laat de pk's duidelijk los op de rechte stukken. Ondanks verwoede pogingen moet Vanthoor zijn meerdere erkennen in Rosina, die bij de terugkeer van Reiter Engineering meteen kan zegevieren.

De thuisrijder is natuurlijk ontgoocheld, maar denkt vooral aan de titel... die hij op het einde van het seizoen ook zal veroveren: "Het was een goed gevecht, zoals het hoort, met respect voor elkaar. Het duel was close maar ik wou hem zeker niet van de baan duwen en zo onze beide wedstrijden hypothekeren. Ik heb hem een paar keer een licht tikje gegeven, gewoon om hem onder druk te zetten. De Lamborghini accelereerde gewoon beter en beschikt over kortere verhoudingen in de versnellingsbak, terwijl de Audi terrein wint in de remzones. Natuurlijk ben ik toch wat teleurgesteld dat we niet gewonnen hebben, maar dit is wel de manier waarop je een kampioenschap wint. We halen immers weer heel wat punten binnen met de tweede plaats vandaag en de zege van gisteren."


De knappe tweede plaats van Laurens Vanthoor op Limburgse bodem kunt u hieronder opnieuw beleven! 
 

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in FIA GT Series op zaterdag 2 mei 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons