van der Horst

Corona-kronieken: Verstappen en Leclerc strijden voor eerste wereldtitel

Charles Leclerc - Max Verstappen - Jordan Lennox Lamb
Charles Leclerc - Max Verstappen - Jordan Lennox Lamb
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. Vandaag gaan we terug naar 2013: het jaar waarin Max Verstappen wereldkampioen karting wordt na een dominant seizoen. Op het podium wordt Verstappen vergezeld door Charles Leclerc. Waar hebben we dat nog gezien?
Het seizoen 2013 is voor Max Verstappen het laatste in de kartsport. De Nederlander is tot dan uiterst succesvol gebleken en was al van jongs af aan een ruwe diamant voor wie de vraag niet was of, maar wanneer, hij een plaatsje zou verwerven op het Formule 1-toneel. 

Max Verstappen
Max Verstappen
Om zijn laatste jaar nog wat meer glans te geven, rijgt Verstappen de overwinningen en titels aan elkaar. Hij wordt Europees kampioen in de KZ-schakelklasse en de KF-automaten, maar wint ook de Wintercup en de WSK Karting Series. Het WK in de KF beleeft zijn apotheose in Bahrein, waar hij de bronzen medaille pakt. De echte triomf komt er echter in het weekend van 19 tot 22 september.

In het Franse Varennes sur Alliers wordt het WK Karting beslist over één manche. Uiteraard is de Nederlander torenhoog favoriet, alleen al aangezien constructeur CRG, waarvoor Verstappen fabriekspiloot is, de zaakjes prima voor elkaar heeft. Verstappen draait het hele weekend voorin mee en weet op zondag ook de prefinale op zijn naam te schrijven. Het levert hem de pole positie op voor de finale. Verstappen start niet schitterend en valt enkele plaatsen terug. Al snel begint hij echter in het ritme te komen en in de derde ronde gaat hij voorbij aan Charles Leclerc. Twee ronden later volgt een uitremactie op de Italiaan Marco Ardigo en pakt Verstappen de leiding van het wereldkampioenschap over.

Max Verstappen - Jos Verstappen
Max Verstappen - Jos Verstappen
Vader Jos speelt, zeker in die tijd, een belangrijke rol in de carrière van zijn zoon Max. Hij is niet alleen zijn coach en mentor, maar prepareert ook de TM-motoren van zijn zoon. En dat heeft de concurrentie geweten. Verstappen duwt een aantal ronden stevig door en krijgt wat ademruimde. De strijd om de tweede en derde plek barst los en bijgevolg ziet Verstappen zijn voorsprong verder groeien. Na ruim twintig ronden volgt de zwart-witgeblokte vlag en pakt Max Verstappen zijn eerste wereldtitel. Charles Leclerc finisht als tweede, Jordan Lennox Lamb tikt als derde aan.

Bekijk hieronder nog eens de samenvatting van het wereldkampioenschap, met vanaf de achttiende minuut de race van de KZ-schakelklasse. 
 

Foto's: WSK/KSP & Georges DecosterDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 12 mei 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons