van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Bert Longin

24 Hours of Zolder - Bert Longin
24 Hours of Zolder - Bert Longin
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Aftrappen doet Bert Longin, de man die het vorig jaar tot "wereldkampioen" zonnewagens schopte, de afgelopen twee decennia in meer dan 50 procent van de Belcar-races op het podium eindigde en bovendien mederecordhouder is qua aantal zeges in de 24 Uur van Zolder.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Uiteraard gooit dit alles in de war. Je bereidt jezelf fysiek en mentaal voor op testen en wedstrijden en dat alles valt nu in het water. We zijn echter ook nuchter genoeg om te beseffen dat dit sport blijft - in ons geval autosport - en dat is verre van cruciaal voor onze maatschappij. Het onder controle krijgen van het coronavirus is dat echter wel.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Stienes & Bert Longin
Stienes & Bert Longin
Dat er gevolgen zullen zijn op langere termijn, is voor mij glashelder. We hebben jarenlang gezwoegd om een uiterst professioneel business-netwerk op te bouwen waarin onze partners ook een meerwaarde kunnen creëren. Dat is een gemeenschap van stuk voor stuk sterke en gezonde bedrijven met daarachter telkens een daadkrachtige CEO of eigenaar, mensen met wie we een enorm goede band hebben opgebouwd. Samen zullen we hier door geraken, daar ben ik van overtuigd, want elk van hen beschikt over de unieke leadership skills die nodig zijn in het zakenleven.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Reken maar van yes. In de eerste plaats vallen de raceteams zonder werk en dus zonder inkomsten. Geen eenvoudige situatie voor hen. De organisatoren en circuits zitten echter in hetzelfde schuitje. Ik denk echter dat we, eens dit allemaal voorbij is, nog harder zullen genieten van het racen en nog meer zullen beseffen wat voor een geweldige sport we mogen beoefenen!

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Ik verwacht dat de nationale kampioenschappen begin juni stilletjesaan zullen kunnen hernemen. Dat is hoe ik het nu aanvoel, maar wie ben ik... Ik hoop, en hoop doet leven... (lacht)

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Bert Longin
Bert Longin
Het is uiteraard lastig om in het midden van deze crisis lichtpuntjes te zien. Maar misschien is dat net de kracht van deze crisis, misschien gaat dit ons laten beseffen dat we onze aarde en leefwereld geweldig onder druk zetten door steeds maar meer te willen. We zullen moeten terugkeren naar de basis en meer genieten van eenvoudige en kleine dingen in het leven.

Foto: Marnik Mouchaers, Niels Vaeck & Agoria Solar TeamDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op vrijdag 27 maart 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons