van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Dave Ritzen

Dave Ritzen
Dave Ritzen
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Wij stelden onze vijf vragen aan Dave Ritzen, werkzaam voor Karting Genk en organisator van de Belgian Max Challenge en de BNL Karting Series onder meer.
  • Powercars

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Start BNL Kickoff
Start BNL Kickoff
De sportieve plannen blijven onverminderd doorgaan. Wellicht dat beide kampioenschappen in een ander format zullen plaatsvinden in het resterende seizoen. We hebben de tijd verstandig gebruikt, achter de schermen gebeurt er namelijk wel wat. Er ligt een draaiboek klaar en in principe kunnen we binnen de vijf dagen klaar zijn met alle nodige zaken, inclusief een nieuwe kalender. 

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Het budget zal voor menig deelnemer drastisch veranderen. Normaal is er spreiding over het hele seizoen. Indien er weer iets georganiseerd kan worden, zullen veel koersen elkaar in snel tempo opvolgen. Niet iedereen kan bijvoorbeeld zes wedstrijden in evenveel weken rijden. Voor het seizoen 2021 zal veel afhangen hoelang we nog in de huidige lockdown blijven. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het voor iedereen zal worden, vrees ik. 

Wat is je visie over het hernemen van de kartsport, eens de crisis onder controle is?

Wedstrijdleiding
Wedstrijdleiding
Zodra groen licht gegeven wordt, lijkt het mij verstandig om met de overige organisatoren zoals Iame Belgium, Chrono en GK4 samen te zitten en met zijn allen een nieuwe kalender op te maken voor het nieuwe seizoen. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen, om hopelijk op een korte tijdspanne een goede kalender in elkaar te steken. 

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Aan de huidige situatie zie ik weinig positieve elementen. Het enige; ik kan meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Uiteraard is dat positief want eens het seizoen op volle toeren draait, is dat een heikel punt in onze job.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan? 

Start Rotax Junioren
Start Rotax Junioren
We moeten niet meteen denken dat een toelating om weer te racen automatisch betekent dat het daadwerkelijk kan en het haalbaar is. Het is van meerdere factoren afhankelijk of een raceweekend al dan niet kan doorgaan. Hoe zit het met het openstellen van de grenzen? Mogen hotels en restaurants weer open? Zijn er ambulances en medisch personeel beschikbaar voor de evenementen of worden die ook dan nog door de overheid gereserveerd? Allemaal belangrijke zaken die we niet uit het oog mogen verliezen. 

Foto's: Kartphoto
 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 20 april 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons