van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Ean Eyckmans

Ean Eyckmans - Kosmic Kart
Ean Eyckmans - Kosmic Kart
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. De afgelopen week spraken we al met verschillende hoofdrolspelers uit de Belgische autosport, vandaag richten we onze pijlen op de kartsport en één van de meest veelbelovende talenten in ons land: Ean Eyckmans.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Zoals het er nu naar uit ziet, zal de coronacrisis geen invloed hebben op mijn verdere plannen. Alle geschrapte wedstrijden zullen later op het seizoen nog verreden worden. Het is dus een kwestie van wachten tot we weer aan de slag gaan. Dat geldt trouwens voor iedereen die aan topsport doet: je kan alleen maar proberen om er elke dag opnieuw het beste van te maken en vooral om geen fouten te begaan. In mijn geval betekent dat bij de les blijven op zowel sportief vlak als op school. Qua voorbereiding verandert er niet veel. Omdat ik nu minder moet reizen voor mijn wedstrijden, heb ik zelfs meer tijd om te gaan lopen en fietsen, zo blijft mijn conditie op scherp.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

De impact is uiteraard voor iedereen anders. Rijders die genieten van fabriekssteun hebben het uiteraard eenvoudiger dan zij die niet kunnen genieten van deze steun. Daarenboven heb je, zeker bij karting, maar net zo zeer in andere takken van de autosport, rijders die kunnen rekenen op een stevige ruggesteun van welgestelde sponsors. Als je enkele jaren ervaring hebt en een goede omkadering, zal je deze crisis waarschijnlijk ook beter overleven. Ik denk dat ik op vlak van dat laatste wel goed zit, dus ik heb er een goed oog in, voorlopig toch.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Ik denk dat iedereen ondertussen wel heeft opgemerkt dat simracen serieus in de lift zit. Wat mensen misschien niet weten, is dat er een Sim Racing Karters Championship georganiseerd wordt door Karting World. Dat kampioenschap omvat wedstrijden op acht verschillende circuits en verwelkomt verschillende kartingpiloten vanuit de hele wereld. Ik ben sinds een tijdje in het bezit van een SIMTAG simulator en kijk dan ook hard uit naar de start van dit kampioenschap. Racen zit in mijn bloed en ik ben opgetogen met het bestaan van platformen als iRacing waarop we ons kunnen uitleven.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ik beschik niet over een glazen bol, maar ik verwacht - hoop eigenlijk - dat de eerste nationale kartingwedstrijden begin deze zomer weer kunnen plaatsvinden. Ik kijk dan naar de maanden juni en juli, in functie van hoe de situatie evolueert. Als je op Europees vlak kijkt, dan liggen de kaarten anders. De crisis is zo verschillend in elk land, sommige landen lopen weken achter qua eerste gevallen en aanpak, dus dat gaat uiteraard zijn weerslag hebben op sportevenementen. Ik denk dat we eerder naar het einde van het jaar moeten kijken alvorens we internationaal weer de handschoen zullen kunnen opnemen. Vergeet ook niet dat een internationale kartrace doorgaans ook een erg internationaal gezelschap heeft qua deelnemers. Rijders komen vanuit alle uithoeken van de wereld, maar uiteraard zijn ze dan afhankelijk van reisrestricties...

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Het positieve aan deze situatie is dat ik mijn ribben de tijd kan geven om volledig te herstellen na de blessure die ik heb opgelopen begin dit jaar in Adria, tijdens de start van het seizoen. Aangezien ik nu veel thuis ben, kan ik ook mijn taken voor school verder afwerken en leuke dingen doen die niet meteen veel te maken hebben met racen. Ik denk dan aan wat vaker onze hond Donna uitlaten, samen koken met mijn mama en zus, in de tuin werken of wat karweitjes verrichten bij Speedwear, de zaak van mijn ouders. Ik hoop dat we er snel weer een lap op kunnen geven, maar vandaag de dag is het gewoon hopen dat iedereen gezond blijft!

Foto's: Kosmic Kart & FM ImagesDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Varia op zaterdag 4 april 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons