van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Glenn Van Parijs

Glenn Van Parijs
Glenn Van Parijs
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Vandaag stellen we vijf vragen aan Glenn Van Parijs. De Hasselaar, studerend in Brussel, kwam na een succesvolle carrière in de karting al snel op hoog niveau in de autosport terecht, met deelnames aan de Porsche Mobil1 Supercup als voorlopige hoogtepunt!
  • LTF

Hoe beïnvloedt de coronacrisis je plannen en hoe verandert je dagdagelijkse leven daardoor?

Glenn Van Parijs - Molitor Racing Systems
Glenn Van Parijs - Molitor Racing Systems
Uiteraard zal er een stevige verandering in mijn planning voor komend seizoen zijn. Er staat nogal wat moois op de kalender voor mij, dus momenteel is het wachten op informatie. Ik zit, zoals de meeste onder ons, momenteel thuis 'vast'. Mijn dag bestaat dus grotendeels uit het actief zijn op mijn simulator, video-chats en de nodige beweging met de hond. Zelfs binnen de familie spelen we het op safe, ik ben voor de zekerheid in isolement in Brussel gebleven. 

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Ik denk dat het bij iedereen wel doordringt dat deze crisis een impact heeft op zeer veel aspecten van onze maatschappij, waaronder zeker en vast de economie. Overal zal dat te voelen zijn, dus zeker ook in een (geprivilegieerde) sector als autosport. Het is uiteraard moeilijk om de omvang in te schatten, dus de situatie opvolgen en rationeel opvatten is de boodschap. Het zou mij niet verbazen mochten economische klappen de grote en de kleine sponsors van de sport verplichten hun prioriteiten bij te stellen, voor een of meerdere seizoenen…

Glenn Van Parijs
Glenn Van Parijs
Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Dat is een moeilijke vraag… Ik denk dat we momenteel vooral inzitten met het virus - begrijpelijk, ik ook - maar ik vrees dat de impact van een quarantaine op de mens, fysiek zowel als mentaal, soms onderschat wordt. Ik denk dat het effect hiervan pas in de komende weken echt duidelijk zal worden. 

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Het lijkt soms van niet, maar ze zijn er zeker en vast. Ik denk in eerste instantie aan het gevoel van samenhorigheid als Belg zijnde. Ik heb het gevoel dat iedereen zich bewust is van zijn plicht om zichzelf en ook vooral de medemens te beschermen. We doen dat gewoon echt goed. Ik denk dat we ook allemaal veel aan het leren zijn over hoe virussen echt in elkaar zitten en hoe ze werken, zowel de gewone mens als onze virologen. Dat wapent ons dan weer voor een eventueel gelijkaardig obstakel in de toekomst, want geef toe; niemand was echt voorbereid…

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Glenn Van Parijs - Belgium Racing
Glenn Van Parijs - Belgium Racing
Het zal hoe dan ook een hele opgave worden om volledige kampioenschappen op zo'n korte tijdlijn in te plannen. Als ze worden ingekort, ontstaan er ongetwijfeld weer legendarische races met verrassende resultaten. Daarnaast geloof ik dat simulators een nog grotere rol zullen spelen, maar uiteraard hoop ik zo vaak mogelijk de motor in real life te starten.
 
Tot slot een bedankje aan iedereen in de zorg, en elke andere relevante sector in de strijd tegen het virus. #StaySafe

Foto's: Porsche AG, Racing International Photography, Glenn Van Parijs & Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Varia op dinsdag 7 april 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons