van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Gunther Van den Hove

Gunther Van den Hove - Maxim Van den Hove
Gunther Van den Hove - Maxim Van den Hove
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Gunther Van den Hove is een van de drijvende krachten achter Heli in Wetteren, alsook het gelijknamige raceteam, dat we kennen uit de nationale autosport.
  • Skylimit Events

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Heli Racing - BMW M235i
Heli Racing - BMW M235i
Het is duidelijk dat alles voor iedereen in het water valt. We hebben de voorbije maanden hard gesleuteld aan onze wagen en hem op verschillende punten verbeterd, voornamelijk het gewicht. Gelukkig hebben we begin maart al een testdag afgewerkt, waar we samen met Erik Qvick gezocht hebben naar een aangepaste set-up. Ons initiële plan was om in maart nog extra trainingen af te werken in de aanloop naar de eerste BGDC-manche. Die race was voorzien op 23 maart, maar werd uiteraard afgelast. De volgende wedstrijd is op 22-23 mei, maar ook daar hebben we van de organisatie geen garantie of die doorgaat.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Heli Racing - BMW 120D
Heli Racing - BMW 120D
Veel bedrijven, net zoals het onze, hebben het financieel niet gemakkelijk in deze crisisperiode. Vanzelfsprekend sijpelen die gevolgen door naar de autosport. Een amateurteam zal het moeilijker hebben om sponsoring te krijgen. Gelukkig zijn veel van onze sponsors vaste contacten, mensen met wie we al jarenlang een goede band hebben opgebouwd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat die sponsors ons trouw zullen blijven, al zullen ze misschien een andere timing hanteren voor de betalingen.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Heli Racing - BMW M235i
Heli Racing - BMW M235i
Hoogstwaarschijnlijk wel, niemand kan zich nu een beeld vormen van de volledige impact van deze periode. Niet op financieel vlak en niet hoe de wereld er nadien zal uitzien. Ik krijg vaak de vraag 'Gaan we terugkeren naar een levensstijl waarin we onszelf voorbijlopen of gaan we het allemaal wat rustiger aan doen? Meer van thuis werken, minder hectisch...' Ik denk dat we gewoon snel zullen aanknopen bij de rush die we voor corona gewoon waren. Onze maatschappij heeft die druk nodig, denk ik, die rush... Ik toch alleszins...

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Heli Racing - BMW 120D
Heli Racing - BMW 120D
Uiteraard hoop ik dat alles snel weer op gang komt, zowel het bedrijfsleven en natuurlijk ook de sport, zodat we onze passie weer ten volle kunnen beleven. De gezondheid van iedereen komt uiteraard op de eerste plaats. Ik denk dat we in’t algemeen nog maanden met bepaalde maatregelen zullen leven, weliswaar niet zo streng als ze nu zijn. Er is beslist om in fases in een soort van lockdown te gaan, ik denk dat we er ook geleidelijk weer zullen uitkomen. Sport zal één van die fases zijn. De sport op zich zal niet veranderd zijn, de kampioenschappen misschien wel, aangezien er héél wat races zullen weggevallen zijn. De 24 Uur van Zolder zal dit jaar normaal gezien ook zonder ons zijn, aangezien de organisatie die nu begin november gelegd heeft. Als klein team organiseren wij onze 'hospitality' naast onze vrachtwagen, maar dat is niet doenbaar in november. We zullen dus naar een andere endurancewedstrijd uitkijken als seizoenstopper!

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Heli Racing - BMW 120D
Heli Racing - BMW 120D
Ik zie er weinig positief aan... behalve dat sommige mensen nu niet anders kunnen dan met hun gezin of familie meer samen te doen en zo nieuwe dingen ontdekken, creatief zijn. Zo zijn mijn zonen en ik samen vaak bezig met SimRacen, wat nu zelfs heel populair is bij de professionele piloten. Vorige zomer haalde Autosport.be in een artikel rond onze deelname aan dat Maxim héél erg gebrand staat op zijn debuut in de autosport. Nu bekende piloten ook meer vanuit de woonkamer racen, krijgt hij al de kans om zich online te meten met hen. Hij heeft in deze periode ook een teammaat gevonden in Anthony Beeckman, die we met Heli al een paar jaar sponsoren in zijn kartcarrière en dit jaar zijn overstap wil maken naar de autosport. Samen nemen ze dan deel aan virtuele enduranceraces. Zo rijden ze samen verschillende vier uur durende online enduranceraces en zijn ze samen ingeschreven voor de Virtual Belcar in de klasse met de Cayman GT4. De eerste wedstrijd van dat online Belcar-kampioenschap is nu zondag om 18 uur, live te volgen via deze YouTube-pagina. Ik ben eens benieuwd hoe ze het ervan afbrengen tussen de grote namen!

Foto's: Marnik Mouchaers, Georges De Coster & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op woensdag 22 april 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons