van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Hugo Van Opstal

Hugo Van Opstal
Hugo Van Opstal
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Hieronder is Hugo Van Opstal aan het woord, dé persverantwoordelijke van het Belgische rallykampioenschap.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Robin Maes - Skoda Fabia R5
Robin Maes - Skoda Fabia R5
In het BRC zijn al vier wedstrijden uitgesteld of geannuleerd. Het kampioenschap zag er fantastisch uit, met meer dan tien titelkandidaten. Dat dreigt in het water te vallen, al hopen we natuurlijk wel nog op een herneming later dit jaar. Voor mij persoonlijk is de communicatie over het kampioenschap helemaal veranderd. Het is heel lastig om positief nieuws te brengen of enthousiaste berichten te lanceren, wanneer je weet dat er elders mensen vechten voor hun leven.

Zo was er een enorme klap toen we het overlijden van Jeff Steensels vernamen. Een superkerel, erg sociaal, heel warm en met een ongelofelijke passie voor 'zijn' Sezoensrally. Op zo'n moment staat de wereld even stil en is het uitstellen van een wedstrijd plots minder relevant. Beroepshalve werk ik momenteel van thuis uit. Normaal heb ik elke week een aantal vergaderingen, want ik ben betrokken in de organisatie van een paar rally’s, maar dat soort vergaderingen is ook allemaal on hold gezet. Er is dus wel wat tijd vrijgekomen om het archief bij te werken en op te ruimen. We hebben vorige week het nieuwe nummer van Speed nog ingeblikt, maar voor het volgende nummer zullen we de inhoud ook moeten aanpassen. Wedstrijdreportages zullen niet gemaakt kunnen worden. Zelfs interviews kunnen niet ter plaatse bij de betrokkene gedaan worden. Kortom, we proberen ons aan te passen.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je naweeën voor de seizoenen erna?

Ik denk dat de economische gevolgen niet te overzien zijn. Ook de beurskoersen zijn sterk gedaald, dus ik verwacht dat toegezegde budgetten van sponsors van rijders en organisatoren wellicht herzien zullen worden. Hopelijk bestaan de betrokken bedrijven nog over enkele maanden… We zullen met zijn allen een stapje moeten terugzetten.

Zijn er gevolgen waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Ik denk dat er enorm veel gevolgen zijn waar mensen niet bij stilstaan. Zo zullen een aantal organisatoren van rally’s een annulering niet overleven. Het zal vooral een kwestie van budgetten zijn. En van motivatie om door te gaan, want ook de gedrevenheid van de talrijke medewerkers zal mogelijk afnemen wanneer ze een tijdje niets kunnen doen. Mogelijk ontdekken ze andere toffe bezigheden…

Wat is je visie over het hernemen van de autosport?

Kris Princen - VW Polo
Kris Princen - VW Polo
Ik verwacht dat de fans massaal op post zullen zijn voor de eerste wedstrijden, om te tonen dat hun passie de crisis overleefd heeft en terug de verbondenheid te voelen met de andere fans van onze sport. De rijders zullen met een brede smile aan de start staan, maar ik verwacht ook dat een aantal teams en rijders zullen afhaken omdat ze na de coronacrisis het belang van de sport, ongeacht welke sport, plots zullen relativeren. Ik verwacht wel dat het niet evident zal zijn om meteen na het 'groen licht' te kunnen organiseren. Een rally organiseren vergt de nodige vergunningen, overleg met provincie, brandweer, enz. Die vergaderingen konden misschien niet plaatsvinden. Bovendien denk ik dat de organisatie van een rally, net als de organisatie van eender welk evenement, op dit moment niet prioritair is.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Ik denk dat mensen opnieuw meer belang hechten aan en waardering hebben voor kleine, eenvoudige dingen. Een wandeling in het bos, de natuur in de nabijheid, mooie plaatsen in je eigen dorp… En vooral waardering voor de familie en het gezinsleven. Het tempo van de ratrace zal mogelijk een tijdje lager liggen.

Foto's: Sandro Delaere, BRC & Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 8 april 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons