van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Jan Daems

Jan Daems
Jan Daems
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Jan Daems heeft met Daems Racing Team een succesvol team in de kartsport. Hoewel de kartcircuits nog altijd gesloten zijn, is er werk genoeg in de ateliers in Geel. Tijd om onze vragen te stellen aan de Kempenaar.
  • Prospeed Competition

Sébastien Degrande - Daems Racing Team
Sébastien Degrande - Daems Racing Team
Waaruit bestaan je activiteiten in tijden van corona? 

Vorig jaar kochten we een nieuwe testbank aan. De vrijgekomen tijd door de coronacrisis wordt vooral daaraan gespendeerd. We werken non-stop aan de motoren, om nog sterker voor de dag te komen dan voor de gezondheidscrisis.

 

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna? 

Negatieve gevolgen verwacht ik sowieso maar het is nog te vroeg om daar een globaal zicht op te krijgen. We hebben geen idee hoelang de situatie nog zal aanhouden, maar we zien nu wel positieve signalen. De regering begint de maatregelen stilaan te versoepelen, maar de moeilijkste periode moet nu nog komen bij veel bedrijven. Niemand weet hoe de heropstart zal verlopen. Er zijn al verliezen geleden maar het blijft onduidelijk welke omzetverliezen ons nog te wachten staan.

Dj Liveris - Daems Racing Team
Dj Liveris - Daems Racing Team
Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan? 

De periode waar we door moeten is een hele zware periode voor de auto- en kartsport in het algemeen. Heel veel teams hebben zware investeringen lopen en de vraag is of iedereen daar ongeschonden uitkomt.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie? 

Positief is dat we in mijn ogen tot meer in staat zijn dan wat we ooit voor mogelijk geacht hadden. Hopelijk hebben we hieruit geleerd en kunnen we ons in de toekomst wat toleranter opstellen naar anderen toe.

Jan Daems
Jan Daems
Naar welke wedstrijd, na de coronacrisis, kijk je het meeste uit?

Kartbanen zijn al een hele tijd gesloten en we zitten dus al even binnen. Het spreekt voor zich dat wij uitkijken naar elk evenement dat dit jaar nog zal plaatsvinden. Ik ben al heel mijn leven actief in de kartsport, het zit dus in ons bloed, zoals ze dat zo mooi zeggen. Vooral de wedstrijden mis ik enorm. De competitie, het racen, het maximale uit elke situatie halen, de kartsport is a way of life en ik zal maar wat blij zijn als we weer een nationale of internationale wedstrijd kunnen afwerken!

Foto's: KartphotoDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op donderdag 7 mei 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons