van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Jim De Cock

Luc De Cock - Jim De Cock
Luc De Cock - Jim De Cock
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Het woord is ditmaal aan Jim De Cock, zoon van Luc De Cock en team manager van het succesvolle Deldiche Racing, het team dat in 2016 de Belcar-titel pakte na vier zeges op vijf wedstrijden en elke race bovendien vanaf pole mocht vertrekken. In 2020 mikt het team op een nieuwe titel en daarvoor zet het voor het eerst drie wagens in.
  • De Swert Opticiens

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Tim Joosen, Luc De Cock, Sam Dejonghe en Jim De Cock
Tim Joosen, Luc De Cock, Sam Dejonghe en Jim De Cock
Gelukkig heeft Covid-19 geen invloed op onze ambities! Meer zelfs, we maken gebruik van de situatie door de extra tijd die we hebben optimaal te benutten om het seizoen verder voor te bereiden, zowel op technisch vlak als op gebied van marketing en algemene organisatie. Ik denk dat iedereen onze sport en passie zo snel mogelijk wil doen heropleven,maar we moeten realistisch zijn. Autosport is voor ons misschien dan wel de motor die ons hart sneller laat kloppen, in deze tijd gaat onze aandacht toch vooral naar de wens gezond te blijven en de economische impact die de hele situatie met zich meebrengt. Of we nu willen of niet, we zullen hier samen door moeten.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Je kan moeilijk beginnen herplannen zolang er geen duidelijkheid is over wanneer evenementen terug kunnen plaatsvinden en welke impact er is naar kalenders toe. Er zullen gevolgen zijn, dat staat als een paal boven water, maar elke crisis biedt ook kansen. Of het nu gaat over sponsors, teams of piloten, het is voor elke commerciële relatie van kapitaal belang dat er blijft gecommuniceerd worden, als we de negatieve impact willen beperken. Als team heb je natuurlijk voorafgaand aan een seizoen heel wat voorbereidende kosten. De huidige situatie heeft tot gevolg dat je als team deze nu wat langer moet voorfinancieren, wat best pittig is. Hopelijk krijgen we snel zicht op de alternatieve kalender, zodat wij ook onze afspraken met onze partners kunnen herbekijken en er terug geld in het laatje komt.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

We zullen er samen door moeten, gelukkig leer je in de autosport wat veerkracht is! Onze piloten gaan nog nooit zo fit aan de start verschenen zijn als in 2020; blijkbaar werkt sporten thuis verslavend! Het positieve aan de situatie is dat bedrijven creatiever zijn dan ooit, denk maar aan de mensen van Sano Personal Training, die nu hun workouts online aanbieden.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Wanneer dat gebeurt, daarover heb ik geen idee momenteel. Ik hoop wel dat, eens het zover is, we beseffen wat een voorrecht het is om deze passie te kunnen beoefenen. First World Problems als je het mij vraagt...

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Temidden van een crisis is het vaak moeilijk een uitweg te zien, maar... elke crisis biedt kansen! Momenteel gaat onze focus natuurlijk hoofdzakelijk naar het runnen van Deldiche. Als voedingsbedrijf zijn wij het gewoon om met zeer strenge hygiëneregels om te gaan, voedselveiligheid is voor ons van cruciaal belang. Wij zijn best trots dat we kunnen rekenen op een team uiterst gedreven en moedige collega's die er met man en macht aan werken om ook in deze vreemde tijden aan de mensen de lekkerste aperitiefproducten te kunnen aanbieden. Bij deze wil ik dan ook een oproep doen om de lokale voedings-speciaalzaken en supermarkten te steunen! #FoodHeroes

Foto's: Martijn Wouters, Kronos Events & Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op woensdag 1 april 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons