van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Joël Uylenbroeck

Joël Uylenbroeck
Joël Uylenbroeck
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Joël Uylenbroeck is naast een fervent racer ook een pater familias wiens kroost al vroeg gebeten werd door het autosportvirus.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing - Audi RS3 LMS
Ik weet niet in welke mate we nog van een seizoen gaan kunnen spreken. Als we ervan uitgaan dat er dit seizoen nog wedstrijden plaatsvinden, zullen er voor dit jaar denk ik geen gevolgen zijn, maar mogelijk wel voor 2021. Het zal een kwestie zijn om samen met partners en sponsors een gezonde balans te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat er wel oplossingen uit de bus zullen komen als we de koppen bij elkaar steken.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Als we buiten de autosport kijken, zie ik inderdaad wel positieve zaken. De natuur herleefde tijdens de eerste weken van de quarantaine. Dat is iets waar ik echt enorm blij van word; gewekt worden met (en door!) het gefluit van vogeltjes rondom ons huis. De mensen zijn vriendelijker en rustiger dan voorheen, ik zie dat iedereen elkaar weer begroet bijvoorbeeld. Dit vormt voor mij nogmaals het bewijs hoe gestresseerd en opgefokt we doorgaans in het leven staan door de normale dagelijkse bekommernissen. Laat ons hieruit lessen trekken en aangenaam zijn voor elkaar, zoals nu.

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

Dat simulatorracen boomt is een understatement inderdaad! Dat ervaren we ook bij ons thuis trouwens. Aangezien ik geen Belcar-races heb en mijn zoon ook niet in actie kon komen met zijn kart, hebben we ons opnieuw verdiept in simracen. Voorheen reden we al weleens een virtuele wedstrijd op een spelconsole, maar tijdens deze quarantaineperiode hebben we met ons gezin flink wat extra virtuele kilometers op de teller gezet!

Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing - Audi RS3 LMS
Zoals ik zei, is ons ganse gezin betrokken bij het simracen en eigenlijk merken we dat het competitie-element vrij snel naar boven komt. Daarom hebben we besloten om ons te meten met anderen (lacht). We hebben de knoop doorgehakt om onze PlayStation 4 in te ruilen voor een game PC. De bestelling is al geplaatst, dus nu is het wachten tot de postbode langskomt. Hopelijk moeten we niet meer te lang geduld oefenen! We willen zo snel mogelijk deelnemen aan de verschillende online kampioenschappen, waaronder uiteraard ook de virtuele Belcar waarover jullie al eerder schreven. De virtuele 24 Uur van Zolder staat ook al met stip in onze agenda's aangeduid!

Plan je dingen anders aan te pakken eens de autosport herneemt?

Ik voorzie geen andere aanpak eerlijk gezegd. Ik voel dat we een goede weg zijn ingeslagen op vlak van samenwerking met partners en sponsors. De boodschap is dus simpel: voortbouwen op de successen die we al behaald hebben en de relaties met onze partners nog verder versterken! Om eerlijk te zijn, ben ik nu vooral met 2021 bezig en dat terwijl 2020 nog niet eens begonnen is...

Foto's: Racingpixels & Joël UylenbroeckDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 16 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons