van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Kata Bozó

Kata Bozó
Kata Bozó
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Sinds de stopzetting van VGL Racing is Kata Bozó op zoek naar een zitje voor de editie 2020 van de 24 Hours of Zolder. De coronacrisis heeft die zoektocht echter alleen maar moeilijker gemaakt.

Hoe ziet een typische dag eruit sinds het begin van de quarantaine?

Anderhalve week geleden ben ik van Zwitserland naar Hongarije gereisd en sindsdien leef ik in strikte quarantaine en mag ik het huis niet verlaten. Mijn dagen zijn erg eenvoudig op dit moment: ik word wakker, maak me klaar, werk voor Skylimit Events en elke twee dagen lees ik een fitness-sessie in. En er blijft nog voldoende tijd over om te bruinen!

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Kata Bozó
Kata Bozó
Ik had nog geen concrete plannen voor 2020, de coronacrisis heeft me dus niets doen verliezen. Ik probeer altijd fit en mentaal voorbereid te blijven, want een kans om te racen komt soms onverwacht. Ik moet ook in vorm blijven voor mijn nieuwe hobby: rijden met een shifter kart samen met mijn vriend. Een hele uitdaging om dat de volledige dag te doen.


Hoe zien jouw plannen er momenteel uit wanneer de autosport in de herfst herneemt?

Kata Bozo
Kata Bozo
Ik werk aan een overeenkomst om dit jaar te kunnen start in de 24 Hours of Zolder. Verder is er dus nog niets gepland. Ik probeer ieder jaar minstens één wedstrijd te betwisten, want voor mij is het heel belangrijk om deel te blijven uitmaken van de autosportgemeenschap. Ik wil minstens één keer per jaar mijn passie beleven. En ik wil eens kunnen racen op het nieuwe asfalt van Circuit Zolder.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Het is moeilijk om positieve gevolgen aan te duiden, maar veel mensen hebben misschien leren koken tijdens de voorbije weken! Verder denk ik vooral dat simracing de grote winnaar is van deze situatie. Die discipline heeft plots enorm aan belang gewonnen. Tot slot ben ik blij en dankbaar om nog altijd gezond te zijn.

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

Kata Bozó
Kata Bozó
Het ziet er best aantrekkelijk uit, maar voorlopig beoefen ik die discipline nog niet, aangezien ik nog niet over de juiste installatie beschik (maar daar wordt aan gewerkt!). Soms kijk ik naar virtuele races op Twitch, maar ik zou liever zelf een simrace of een echte race betwisten dan anderen aan het werk te zien. Ik vind het dus wel leuk, maar een fan zou ik mezelf niet noemen. Ik hoop wel dat er een vervolg komt voor de Virtual Belcar na een eerste succesvolle race (dat vervolg werd gisteren bevestigd, n.v.d.r.). Als ik over het juiste materiaal beschik, is de ambitie zeker en vast om daar ooit aan de start te staan.

Foto's: Ford Fiesta Sprint Cup België, Niels Vaeck, Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op maandag 11 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons