van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Kobe Claes

24 Hours Zolder - Kobe Claes
24 Hours Zolder - Kobe Claes
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Kobe Claes heeft zowel op het circuit als in de virtuele wereld het nodige talent. De jonge Limburger hoopt in 2020 aan de start te staan van de wintereditie van de 24 Hours of Zolder.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis je sportieve plannen en hoe verandert je voorbereiding?

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ik een koersfiets heb aangeschaft. Ik had nochtans gezworen nooit op een koersfiets te kruipen, omdat het mij totaal niet interesseerde. Maar aangezien sportclubs gesloten waren en stilzitten geen optie is, heb ik het toch maar geprobeerd. En met succes! Mijn voorkeur blijft echter uitgaan naar een vierwieler...

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij zelf deze digitale vorm van racen?

Jusi Racing - BMW 120D
Jusi Racing - BMW 120D
Door het simracen ben ik in de 'real life' autosport terechtgekomen. Ik heb nooit aan karting gedaan, dus de basis waarover ik beschik, is voornamelijk door mezelf aangeleerd in de simulator. Voor mij is die vorm van racen erg belangrijk en ik beoefen die dan ook bijna dagelijks. Dat is noodzakelijk, want de concurrentie is zeer sterk! 


Hoe kijk je naar de nieuwe sim- en esports-kampioenschappen?

Het is leuk om zien dat vele kampioenschappen een virtuele variant op poten hebben gezet. Daardoor ontstaat een gelegenheid om zelf eens te strijden tegen teams en rijders die op het echte circuit sterke prestaties neerzetten.

Hoe zien jouw plannen er momenteel uit wanneer de autosport in de herfst herneemt?

Niels Lagrange - Stan Van Samang - Kobe Claes
Niels Lagrange - Stan Van Samang - Kobe Claes
In eerste instantie hoop ik elke race in Zolder mee te pikken als toeschouwer of coach. De races op internationaal niveau zal ik ook absoluut volgen. Ik koester nog steeds hoop en blijf gemotiveerd om zelf nog eens aan het stuur te zitten tijdens de wintereditie van de 24 Uur van Zolder. Ondanks de drukte in de optiekzaak waar ik werk, coach ik nog geregeld op circuit en hoop ik weer vaak samen te werken met Dynamixx, om meer mensen kennis te laten maken met de virtuele racerij.

Wat maakt je deze dagen gelukkig?

Kobe Claes - BMW Clubsport Trophy
Kobe Claes - BMW Clubsport Trophy
Ik ben tevreden dat de deuren van onze eigen optiekzaak in Schaffen weer geopend zijn en dat er veel werk is! De dagelijkse dosis simracen helpt ook heel goed om mijn humeur op een aangenaam niveau te houden. Als het weer meezit, kruip ik op de fiets en sleutel ik samen met een gespecialiseerde mecanicien aan mijn kart. Op die manier leer ik weer wat bij over de techniek van gemotoriseerd 'speelgoed'.

Foto's: Marnik Mouchaers, Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op dinsdag 9 juni 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons