van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Melissa Debackere

Melissa Debackere
Melissa Debackere
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Wij vuurden vijf vragen af op Melissa Debackere, die dit jaar negen rally's had gepland met haar Skoda Fabia R5.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

De planning zal helemaal opnieuw moeten gemaakt worden. We hadden samen met de sponsoren een mooie kalender samengesteld met lokale wedstrijden, maar ook manches van het Belgisch kampioenschap. Zodra we groen licht krijgen zal alles à la carte moeten ingevuld worden. Er zullen wedstrijden wegvallen en dat is zeer jammer, niet alleen voor mij maar ook voor de andere piloten. We staan allemaal in dezelfde situatie en voor dezelfde uitdagingen.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Melissa Debackere - Skoda Fabia R5
Melissa Debackere - Skoda Fabia R5
Ik verwacht een heel moeilijke tijd. We zijn nog niet van de huidige problematiek verlost en wat de echte gevolgen worden, kunnen we nu nog niet inschatten. Ik werk met sponsors die me al jaren steunen. Het zijn trouwe partners en ik ben ze enorm dankbaar voor alles wat ze tot nu toe al voor me gedaan hebben. Onze sponsordossiers waren voor 2020 volledig rond, maar dat zullen we nu allemaal moeten herbekijken.

Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

Ik behoor stilaan tot de oudere generatie piloten. Ik was 18 bij mijn debuut tegen de helden van toen zoals Patrick Snijers en Paul Lietaer. Ik ben dan ook niet opgegroeid met de simulatoren en consoles van deze tijd. Toch heb ook ik besloten de stap te zetten en heb ik een PlayStation 4 en een PlaySeat aangeschaft. Ik heb bewust gekozen voor een basisoplossing. Het wordt heel snel heel duur en ik denk dat de simulatoren weer op zolder zullen verdwijnen zodra we weer klassementsproeven kunnen afwerken. Voorlopig heb ik nog niet al te veel uren in de virtuele wereld doorgebracht, maar het is wel goed om je reactiesnelheid te onderhouden. Sowieso is onze R5 een auto waarmee je in het ritme moet blijven. Een reden te meer om het seizoen snel weer te laten hervatten.

Hoe zien jouw plannen er momenteel uit in het geval dat de autosport in de herfst herneemt?

Melissa Debackere - Skoda Fabia R5
Melissa Debackere - Skoda Fabia R5
De eerste vraag is meteen: wanneer mogen we weer rijden? Er zal een nieuwe kalender gemaakt moeten worden waarmee we hopelijk nog enkele rally's kunnen afwerken. Ik zie september voorlopig als een startdatum, maar zijn de grenzen dan ook weer open? Niet alleen ik, maar ook andere piloten werken bijvoorbeeld met buitenlandse copiloten. De regel om anderhalve meter afstand te houden is bovendien moeilijk haalbaar in een rallywagen.

Hoe ziet een typische dag eruit sinds het begin van de quarantaine?

Ik heb sinds drie jaar een eigen meubelzaak. Cindy Cockelaere, copilote, heeft een reeks meubelzaken en sinds enkele jaren baat ik er eentje van uit. Aangezien we ons ook hier aan de 'coronaregels' moeten houden, is dit het ideale moment om wat verbouwingen door te voeren. Velen kijken daar misschien tegenop, maar ik doe dat in mijn vrije tijd heel graag. Veel mensen weten dat niet, maar laat mij klussen, verbouwen, of met kranen aan het werk zijn en ik ben een gelukkige vrouw! Als we nu ook weer rallywedstrijden mogen rijden, is alles weer zoals het hoort.

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Belgian Rally Championship op zaterdag 2 mei 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons