van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Nico Mombaerts

Nico Mombaerts
Nico Mombaerts
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. De fotografen hebben de smaak te pakken! Nico Mombaerts is de volgende om te vertellen hoe hij de coronacrisis beleeft.

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Hendel rembalans DTM
Hendel rembalans DTM
De huidige pandemie heeft net als bij iedereen alles stevig overhoop gehaald. Waar de planning en voorbereidingen starten bij de vrijgave van de nieuwe seizoenskalenders is het tegenwoordig koffiedikkijken. De kalenders veranderen om de haverklap en sommige zijn zelfs nog niet bekend. Als fotograaf heb het geluk om deel uit te maken van een vast raceteam, Van der Horst Motorsport, wat maakt dat alles voor mij in eerste instantie gewoon opschuift. Voor de andere teams en piloten met wie we samenwerken, staat er nog niets vast. Er zullen last-minutebeslissingen genomen worden en we zullen moeten puzzelen. Los van dat alles blijft onzekerheid de orde van de dag, want een aantal organisaties heeft al aangekondigt van start te zullen gaan zonder aanwezigheid van de media.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

GPX Racing - Porsche 911 GT3 R
GPX Racing - Porsche 911 GT3 R
De economische impact van deze pandemie zal niet te overzien zijn en zullen we nog lang voelen. Kijk maar naar de recente berichten over McLaren en Renault en het gaat veel verder dan een paar constructeurs. Denken we maar aan de teams die het moeilijk hebben om te overleven of ermee ophouden, sponsorcontracten die stoppen, de financiële impact voor de Belgische circuits, organisatoren en promotoren die hun inkomsten zien verdwijnen door het uitblijven van wedstrijden en bezoekers, of de vele gentlemendrivers die door budgettaire redenen noodgedwongen hun balaclava en helm aan de haak moeten hangen. Allemaal kleine en grote gevolgen die hun sporen zullen nalaten in de (Belgische) autosport.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Racingpixels mondmaskers
Racingpixels mondmaskers
In België is sport een belangrijk en zelfs onmisbaar element in het dagelijkse leven. Ook al primeren sporten als voetbal en wielrennen, toch is autosport niet weg te denken. Meermaals in de geschiedenis hebben we ons als klein landje op de kaart gezet, de heropstart zal er dus zeker moeten komen. Evenementen achter gesloten deuren of zonder publiek zouden een optie zijn, maar wel beperkt in tijd. De aanwezigheid van de media zie ik als een must, aangezien zij mee voor de broodnodige communicatie zorgen. Mits inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen, mondmaskers, social distancing, zal dat zeker moeten lukken. Mijn Racingpixels.com-mondmaskers liggen trouwens al klaar voor de eerste wedstrijd.

Hoe kijk je naar de nieuwe sim- en esports-kampioenschappen?

Sheldon van der Linde - BMW M4 DTM
Sheldon van der Linde - BMW M4 DTM
Op uitzondering van een sporadische Xbox- of PlayStation-race met mijn kinderen ben ik niet echt thuis in de wereld van sim- en esports-kampioenschappen. Zoals de naam het al aangeeft, is het een virtueel gebeuren en blijft de vraag hoe dicht het bij de realiteit aanleunt. Tegenwoordig ben je immers al niet meer zeker of je opponent wel echt is wie hij beweert te zijn. Hoe je het draait of keert, er gaat niet niets boven de geur van olie, benzine, rubber en het geluid van racewagens.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Van der Horst Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Van der Horst Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
'Elk nadeel heb zijn voordeel' is een gekende uitspraak, maar in combinatie met autosport is dat natuurlijk eerder beperkt. Op professioneel vlak, buiten de autosport, heb ik het heel erg druk en dat is een positief gegeven. Bovendien vindt mijn echtgenote het fantastisch dat die lijst met klusjes eindelijk kleiner begint te worden en de extra quality time die we nu met ons vieren hebben is ook een troef. Maar na bijna drie maanden samen in lockdown zouden ze het niet erg vinden dat het seizoen weer van start gaat!

Foto's: RacingpixelsDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Varia op dinsdag 26 mei 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons