van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Rick Dreezen

Rick Dreezen
Rick Dreezen
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Wij laten dit keer Rick Dreezen aan het woord. Niet alleen een wereldtopper in de kartsport, maar ook coach van diverse jonge talenten.

Met wat houd je je deze dagen vooral bezig?

Zoals voor vele andere mensen denk ik, is het niet makkelijk om mij bezig te houden deze dagen. Ik ben doorgaans heel vaak weg van huis en breng veel tijd door op Europese circuits voor wedstrijden of voor trainingen. Mijn dagen zijn tegenwoordig vooral gevuld met een beetje sporten, met de hond wandelen en racen op de simulator. Het gemis aan de geur van benzinedampen en verbrand rubber is groot!

Rick Dreezen
Rick Dreezen
Wanneer denk of hoop je terug in actie te kunnen komen en wat verwacht je persoonlijk nog van het seizoen?

Op dit moment is het heel onduidelijk hoe het seizoen zal verlopen. De kalenders zijn ondertussen al meermaals aangepast, maar persoonlijk hoop ik dat het seizoen in juli kan hervatten. Dan kunnen er volgens mij nog 10 tot 15 races gehouden worden. Bij mezelf ligt de verwachting zeer hoog. Iedere dag dat we langer moeten thuisblijven, groeit de motivatie. Ik hoop dat effect over te brengen op de rijders die ik coach en dan kan het nog een heel mooi jaar worden.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

De laatste jaren is autosport in het algemeen alleen maar duurder geworden. Dat zien we ook terug in de kartsport. Ik hoop dat door deze crisis het allemaal misschien wel terug wat goedkoper gaat worden, maar vooral toegankelijker voor iedereen om op een degelijk niveau te kunnen racen. Globaal genomen blijft het evenwel iets waar ik weinig zicht op heb. Ik denk dat weinigen weten hoe het verder zal evolueren dit jaar, en zeker volgend jaar.

Rick Dreezen - KZ1
Rick Dreezen - KZ1
Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

Ikzelf doe al een aantal jaren aan simracen. Het is leuk om te zien hoeveel initiatieven nu genomen worden om iedereen toch een soort van competitiegevoel te geven.

Maak je ook als coach gebruik van de simulator?

Zelf gebruik ik de simulator ook om de rijders die ik coach via het simracen te begeleiden. We kunnen vanzelfsprekend nergens effectief gaan trainen dus probeer ik via de simulator toch hier en daar wat bij te sturen. Dan spreek ik vooral over rijtechnieken, effecten van een verandering in afstelling en het leren begrijpen van data-analyse. Kortom, het simracen houdt me jong en het is daarnaast wel een leuke bezigheid!

Foto's: Ronald Janssens, Michael Melis & FM ImagesDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Varia op vrijdag 24 april 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons