van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Stefaan Schoonjans

QSR Racing Team
QSR Racing Team
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Stefaan Schoonjans wil met QSR Racing School jong talent naar de autosport brengen en heeft tegenwoordig meer tijd om aan nieuwe, interessante projecten te werken...

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

WCB-QSR Racingschool - Mercedes AMG GT4
WCB-QSR Racingschool - Mercedes AMG GT4
Onze racewagens zijn klaar voor de strijd, daar hoeft dus niet meer aan gesleuteld te worden. Voorlopig hou ik me dan ook bezig met andere projecten waarvoor ik anders moeilijk tijd kon vinden, maar toch erg belangrijk zijn. Zo hebben we vergevorderde gesprekken met Ice Driving Canada en oprichter Jean Sebastien Sauriol om een 'QSR USA' op poten te zetten. De bedoeling daarvan is om Amerikaanse rijders te begeleiden in races in de Verenigde Staten en ze nadien te laten doorgroepen naar (goedkope) Europese races, zoals de wedstrijden van Creventic, een organisatie die we heel hoog inschatten. En waarom geen volledig Amerikaanse auto in de 24 Uur van Zolder?

Hoe ziet een typische dag eruit sinds het begin van de quarantaine?

Een dag in quarantaine blijft nog altijd erg druk, omdat mijn gsm alle doorgeschakelde oproepen ontvangt van onze banden- en velgenshop, die verplicht gesloten is maar wel klanten kan helpen bij pech. Voor die shop zijn we trouwens een webshop aan het ontwikkelen. Ook voor QSR staat er een nieuwe website klaar, maar die zijn we eveneens nog aan het finetunen. We lichten er onze nieuwe formules toe, met de bedoeling om mensen een totaalpakket aan te bieden, waarin naast de rijtechnische aspecten ook het technische gedeelte en de afstelling aan bod komen.

Simulatorracen boomt, hoe ervaar jij deze digitale vorm van racen?

Simulatoren zijn echt schitterend in vergelijking met vroeger. 25 jaar geleden gebruikte ik ook al een soort PlayStation om circuits te leren kennen, toen ik nog deelnam aan motorraces, maar dat is helemaal niet te vergelijken met de huidige simulatoren die rijders gebruiken om op niveau te komen en te blijven. Onlangs heb ik trouwens zo'n simulator uitgeprobeerd bij Andy Jaenen, maar dat was niet echt een succes! (lacht)

QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing - Audi RS3 LMS
Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

De kampioenschappen zijn super, ongelofelijk hoe waarheidsgetrouw dat er uitziet. Bovendien ben ik iemand die graag let op details van wagens en de omgeving. Ik zou het wel zien zitten mocht onze Audi RS3 LMS of AMG GT4 uit de Belcar ook deelnemen aan die wedstrijden, maar ikzelf ben dus niet zo'n talent als het op simracen aankomt.

Wat maakt je deze dagen gelukkig?

Het gezinsleven ziet er totaal anders uit dezer dagen. We hebben eindelijk wat meer tijd om te beseffen wat er rond ons gebeurt. In onze tuin zijn bijvoorbeeld zeven eendjes geboren die telkens weer weten te ontsnappen en in de aangrenzende beek duiken. Mijn 5-jarige dochter wil dan natuurlijk haar eendjes terug en dan moet ik met een schepnet op jacht! Dat is duidelijk totaal anders dan de hectische wereld van de autosport die ik gewoon ben...

Foto's: QSR Racing, WCB Racing Team, Joël UylenbroeckDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op zaterdag 25 april 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons