van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Tim Joosen

Tim Joosen
Tim Joosen
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Tim Joosen kan bogen op een knappe carrière en maakt de laatste jaren mee het mooie weer bij Deldiche Racing. De Antwerpenaar die afgelopen december 48 kaarsjes mocht uitblazen bewijst echter elke race dat hij nog niets van zijn snelheid is verloren!
  • Skylimit Events

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Tim Joosen
Tim Joosen
Van een planning is helaas geen sprake meer momenteel. We zullen samen met Deldiche Racing moeten kijken wat er nog overblijft van de geplande kalender, want we waren van plan om het Belcar Endurance Championship te combineren met de Ultimate Cup Series. Dat zal zeer lastig worden als alle races op vijf of zes maanden tijd moeten verreden worden. De Belcar-titel blijft evenwel ons hoofddoel, maar zelfs in ons BK Uithouding op circuit is het een kwestie van afwachten welke races overeind blijven en hoe de organisatie en onze concurrenten daarmee omgaan. Ik hoop echter dat Circuit Zolder een goede doorstart kan maken, want dat verdient de organisatie na het met veel bloed, zweet en tranen opgebouwde succes van de voorbije seizoenen.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Wat betreft de fysieke voorbereiding is het business as usual. Dat onze directe concurrenten zich geen illusies maken: ik zal er staan zodra de races weer hernemen! Ook als team hebben we nu extra tijd om ons voor te bereiden en daar maken we dankbaar gebruik van. Waar en wanneer het seizoen zal starten, is koffiedik kijken, maar één ding is zeker: wij gaan vol voor de overwinning!

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Thomas Piessen - Luc de Cock - Tim Joosen - Sam Dejonghe
Thomas Piessen - Luc de Cock - Tim Joosen - Sam Dejonghe
Ik heb geen idee hoe en wanneer de crisis zal eindigen, zoals het merendeel van de bevolking, denk ik. Dat maakt dat het moeilijk is iets zinnigs te zeggen over de mogelijke gevolgen op langere termijn. Ik denk dat we in de toekomst zullen spreken van een wereld voor en na corona. Op korte termijn zijn de effecten al duidelijk; dit jaar gaan we onze partners niet kunnen bieden wat we beloofd hebben. De kalenderaanpassingen en de algemene onzekerheid verplichten ons te denken in verschillende scenario's, maar echt beslissen kan je nu nog niet doen. We zijn enorm blij dat we kunnen rekenen op heel trouwe en begripvolle partners, ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk op z'n pootjes zal terechtkomen.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Vaak besef je die dingen pas als je ze ziet. Ik sta elke dag opnieuw versteld van wie er allemaal geraakt wordt door deze crisis en op welke manier dat gebeurt.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Ik hoop vurig dat we deze zomer op nationaal vlak terug op volle toeren kunnen draaien, al zal dat misschien nog voor een beperkt publiek zijn. De situatie internationaal blijft volgens mij nog een tijdje moeilijk, want zolang er geen doeltreffend vaccin is tegen Covid-19 is internationaal reizen onverantwoord. Ik vraag me af of we dit jaar nog veel wedstrijden uit pakweg de F1, het FIA WEC, het WTCR of het WRC zullen zien, maar datzelfde geldt ook voor veel Europese kampioenschappen. Kijk bijvoorbeeld naar de DTM, dat kan rekenen op een zeer internationaal deelnemersveld; ik denk dat wat er rest in 2020 zeer onzeker is. De autosportgemeenschap is echter zeer flexibel en inventief, dus uiteindelijk komt dat ook wel weer goed!

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

We worden verplicht van alle 'normale' problemen te relativeren en van tevreden te zijn met kleine dingen. Als we dat proberen vast te houden, dan is de wereld na corona misschien een beetje verbeterd!


Foto's: Geert Franquet, Niels Vaeck, Ronald Janssens & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op donderdag 16 april 2020.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons