van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Tim Van Parijs

Tim Van Parijs - Porsche 997 GT3
Tim Van Parijs - Porsche 997 GT3
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Vandaag is Timothy Van Parijs aan de beurt. De Porschist is een graag geziene gast op de rallywegen in binnen- en buitenland. De spektakelmaker heeft er al een carrière van twintig jaar opzitten.
  • LTF

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

We zouden normaal starten in TAC Rally en verder Wervik en Ieper, maar de TAC Rally is zoals we weten geannuleerd. Het zou een topeditie geweest zijn, met dat mooie weer. Voor Wervik en Ieper zie ik de toekomst somber in. Als je ziet wat er allemaal geannuleerd wordt… De voorbereidingen veranderen niet veel. Op mijn leeftijd en na twintig jaar rallysport zijn we nog steeds gemotiveerd, maar de voorbereidingen zijn wat rustiger geworden. Sporten, daar ben ik nooit echt fanatiek in geweest en dat is nu zeker niet veranderd. De voorbereidingen zijn: de week voor de rally niet te bourgondisch leven en niet te laat in bed. We zullen onze plannen aanpassen en waarschijnlijk een paar andere wedstrijden toevoegen als het zich toelaat.

Wat zijn de gevolgen van de huidige crisis voor de budgettaire situatie dit seizoen en verwacht je ook naweeën voor de seizoenen erna?

Timothy Van Parijs - Porsche 997 GT3 Cup
Timothy Van Parijs - Porsche 997 GT3 Cup
Ik heb natuurlijk al jaren het geluk, destijds met Vergokan, Aarova... dat ik met prachtige wagens heb mogen rijden en dat ik mijn maat en copiloot Kurt heb die sinds 2004 jaarlijks voor het budget zorgt. Ik hoef me daar geen zorgen over te maken. Bij Tabaknatie loopt alles nog zoals het moet en hopelijk blijft dat ook zo. En als we volgend jaar wat moeten inboeten qua budget is dat de normaalste zaak, denk ik. Ik heb al een mooie carrière achter de rug. Wordt die door de coronacrisis minder actief, dan heb ik daar het volle begrip voor.

Is er een gevolg waar mensen niet bij stil lijken te staan?

Ik denk dat er veel mensen niet stilstaan bij de impact op de gezondheid, want het ergste is dat het onzichtbaar is. Was het een vlieg of een mug geweest, zou het gemakkelijker zijn om ze te vernietigen. Ik hoop dat we allemaal gespaard blijven van het virus.
En het tweede aspect, naast gezondheid, is dat het voor vele zelfstandigen een catastrofe zal worden op economisch vlak. Wij en grote kmo’s zullen de naweeën lang voelen, denk ik. Daar staan veel mensen niet bij stil. In onze branche alleen al ken ik er veel die al vier weken gesloten zijn en nul euro inkomsten hebben. De overheid doet wel haar best, maar dat zal niet genoeg zijn. Vandaar ook een oproep om allemaal Belgisch en lokaal te kopen als dat kan. Het zal veel zelfstandigen helpen.

Wat is je visie over het hernemen van de autosport, eens de crisis onder controle is?

Ik denk dat het kampioenschap afschaffen geen goed idee is, want we mogen de organisatoren niet vergeten die enorm veel inspanningen doen om alles op poten te zetten. Als er minder en minder piloten deelnemen aan het kampioenschap, zullen veel organisatoren het moeilijk krijgen, zowel op financieel vlak als om gemotiveerd te blijven. Ik denk dat de RACB eens moeten nadenken hoe ze het kampioenschap kan voortzetten eens alles voorbij is, zodat het voor de mensen die het kampioenschap afwerken nog aantrekkelijk zal zijn. Wij doen al lang geen volledig kampioenschap meer, maar we zouden dit jaar toch graag een paar andere wedstrijden toevoegen aan onze agenda.

Zijn er positieve elementen aan de huidige situatie?

Uiteraard dat ik veel thuis ben met mijn gezin en geniet van mijn vrouw en twee opgroeiende dochters. Ik heb tijdens de lockdown al heel veel werkjes kunnen opknappen, zowel privé als in de zaak. Werken die normaal tussenin eens zouden moeten gebeuren en veelal uitgesteld werden. Die kan ik allemaal gedurende deze periode afwerken. Daardoor zal mijn 'puntenbox' thuis goed gevuld zijn als de situatie weer normaal wordt, en de rally’s opnieuw herbeginnen!

Foto's: Racing International Photography, Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zaterdag 18 april 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons