van der Horst

Corona-kronieken: Vijf vragen voor Tom Rensonnet

Tom Rensonnet
Tom Rensonnet
Alle actoren uit de autosport worden getroffen door de coronacrisis, of het nu om rijders, teams, organisatoren of circuits gaat. Autosport.be polste bij enkele bekende en minder bekende gezichten in onze sport naar hun visie op de actuele situatie, hoe ze omgaan met de gevolgen ervan en wat hun blik is op de toekomst. Hij was een man van de circuits, maar afgelopen winter ontdekte Tom Rensonnet zijn rallytalent. De Luikenaar werd zelfs ingelijfd bij het RACB National Team, waarmee hij zes manches van het BRC zal betwisten.

Hoe ziet een typische dag eruit sinds het begin van de quarantaine?

Ik probeer vroeg op te staan om 's ochtends zoveel mogelijk te sporten, mijn talen te oefenen en de familie te helpen in het huishouden of de tuin. Vervolgens bekijk ik onboardvideo's in een poging proeven te leren kennen van de wedstrijden die op mijn planning staan, want die ken ik uiteraard nog niet. Gelukkig kan ik daarvoor rekenen op de steun van mijn corijder Renaud Herman!

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de sportieve plannen en hoe verandert de voorbereiding?

Tom Rensonnet - Winner RACB stuur 2020
Tom Rensonnet - Winner RACB stuur 2020
Het staat vast dat die situatie mijn sportieve projecten enorm beïnvloedt. Ik ben de winnaar van het stuurwiel van het RACB National Team, maar rijden doe ik voorlopig niet. We moeten wachten en geduld oefenen. We behouden de steun van de RACB en het doet me plezier dat ze achter ons blijven staan. Hopelijk kan ik mijn nieuwe statuut dit jaar eer aandoen, dat is alleszins een droom voor mij. Ik zou graag mijn steun betuigen aan alle teams, want voor hen is dit een catastrofe. Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer aan het stuur kunnen zitten.

Hoe zien jouw plannen er momenteel uit wanneer de autosport in de herfst herneemt?

Het ziet ernaar uit dat minstens een groot deel van mijn geplande wedstrijden wordt uitgesteld. Enkel de Sezoensrally werd afgelast, maar die wordt in mijn programma vervangen door de Omloop van Vlaanderen. Als alles de komende maanden goed gaat, en de regering het toelaat, wil dat zeggen dat we vanaf september erg vaak zullen rallyrijden, aangezien er niet geraakt is aan de breedte van mijn programma voor 2020. Laat ons dat in ieder geval hopen, want het wordt afwachten hoe deze gezondheidscrisis zal evolueren.

Tom Rensonnet en Renaud Herman
Tom Rensonnet en Renaud Herman
Hoe kijk je naar sim- en esports-kampioenschappen?

Ik vind ze amusant en het helpt tegen de verveling. Het is een kans voor simracers of andere liefhebbers om zich te meten met professionele rijders. Maar persoonlijk vind ik dat het vooral vrijetijdsbesteding moet blijven en niet in de plaats mag komen van de echte autosport. 

Wat maakt je deze dagen gelukkig?

Deze situatie brengt ons back to basics. Ik spendeer veel meer tijd met de familie. We spelen gezelschapsspelletjes, babbelen terwijl we een glas drinken (water voor mij nu) en nemen wat afstand van een hectische wereld. Het doet deugd om mensen terug te zien van wie je houdt en weer voluit aan de slag te kunnen gaan.

 

Foto's: RACB National Team, Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belgian Rally Championship op vrijdag 15 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons