van der Horst

Corthals en Duval gaan terug karten

De Belgian ASAF Karting Series starten op 17 maart e.k. in Mariembourg en zullen een terugkeer zien van twee rijders die de Belgische kleuren hoog hebben gehouden in de internationale autosport. Rallyman François Duval en ex-WTCC rijder Pierre-Yves Corthals waren tegenstanders op de kartpistes van de jaren 90 en zullen elkaar nu opnieuw tegenkomen in de categorie X30 Master.
De ene blijft tot vandaag de enige Belgische rijder die ooit een manche won van het Wereldkampioenschap Rally, de andere was de ontegensprekelijke specialist van de promotiecups, voordat hij de Belgische kleuren liet schitteren in het WTCC, waar hij verschillende wedstrijden won in de Independants Trophy. Zowel François Duval als Pierre-Yves Corthals weten maar al te goed in hoeverre de karting heeft bijgedragen tot hun carrière. Toen de gelegenheid zich aanbood om opnieuw deel te nemen aan deze competitie, hebben ze die kans dan ook niet laten voorbijgaan.
 
“Het is mijn goede vriend Armand Fumal die het idee lanceerde”, verduidelijktPilou, die 15 jaar geleden meerdere kartwedstrijden op nationaal niveau won. “Hij wilde een team vormen van enkele rijders die al met auto's hadden geracet. Ik zou dus de ploegmaat worden van Armand, van Olivier Meurens en van Caren Burton, als die zich kon vrijmaken. Ik heb altijd van karting gehouden en het heeft me in mij carrière veel bijgebracht. Ze hebben het mij geen twee keer moeten vragen. Bovendien mis ik de competitie een beetje! Het doet me dus enorm plezier dat ik weer kan rijden en ik hoop dat ik het ganse seizoen kan deelnemen. De eerste race valt wat vroeg, want ik heb nog niet kunnen trainen. Ik vrees dus dat mijn fysieke conditie onvoldoende zal zijn voor de eisen die een kartwedstrijd stelt... Maar dat is niet belangrijk! Mijn eerste doel is mij te amuseren en ik zal naar de piste komen zonder specifieke ambities.”
 
In dezelfde geest maakt François Duval ook opnieuw kennis met een discipline die zijn jeugd heeft gemarkeerd. “Mijn laatste wedstrijd op een echte competitiekart dateert van het Europese kampioenschap in Valencia in 1998. Dat was voor ik in de rally begon”, herinnert zich de rijder uit Cul-des-Sarts. “Armand sprak me van dit project rond rijders uit de autosport en aangezien Mariembourg niet zo ver van bij mij thuis ligt, leek me dit wel een leuk idee. De karting maakte deel uit van een groot stuk van mijn jeugd en ik heb altijd beweerd dat ik nooit zo precies en zo snel had kunnen rallyrijden als ik geen karting had gedaan. En dat geldt dan vooral op asfalt.”
 
Na zijn overwinning in de Legend Boucles de Spa, wil François zich terug een beetje meer bezighouden met competitie. “Ik hoop dat ik inderdaad enkele rally's kan rijden in 2013”, glimlacht de winnaar van de Rally van Australië 2005. “De karting is dus een uitstekende training en een goede manier om een aangenaam weekend door te brengen. Als het me bevalt en als mijn agenda het toelaat, dan hoop ik een maximaal aantal wedstrijden te kunnen rijden in dit kampioenschap. Ik verwacht echter helemaal niet dat ik vooraan zal meedraaien, vooral dan niet omdat ik voor dat raceweekend amper enige rondes zal hebben afgelegd.”
 
Met Pierre-Yves Corthals zal François in elk geval een referentie hebben. “Toen al reden we tegen elkaar”, herinnert hij zich. “We hadden zelfs een meningsverschil tijdens mijn allereerste wedstrijd. Samen met mijn vader had ik een oud chassis gekocht. We hadden het zomaar toevallig zien staan toen we achter worsten gingen bij de beenhouwer. Maar al bij mijn debuut liet ik de pole positie optekenen. Ik denk dat Pierre-Yves dat niet echt goed opnam, want hij duwde me al van de piste toen we nog in de opwarmronde zaten... Ik hoop dat het deze keer beter zal verlopen!”
 
De twee mannen zijn ingeschreven in de categorie X30 Master, die de rijders ouder dan 25 jaar (of zwaarder dan 80 kg) groepeert. Het evenement zal jonge beloftes van de Belgische autosport (vanaf 8 jaar in de categorie Mini) aan het werk zien, naast de gentlemen-drivers die in de karting het ideale middel hebben gevonden om aan hun drang naar sensatie te voldoen.

KP Event PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op zondag 10 maart 2013.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons