van der Horst

Crashes nopen Nascar Whelen Euro Series tot introductie verplichte training voor spotters

Fabrizio Armetta (Chevrolet Camaro) - Eric de Doncker (Ford Mustang) - Anthony Kumpen (Chevrolet SS) - Dominic Tiroch (Dodge Challenger)
Fabrizio Armetta (Chevrolet Camaro) - Eric de Doncker (Ford Mustang) - Anthony Kumpen (Chevrolet SS) - Dominic Tiroch (Dodge Challenger)
Afgelopen weekend werd op de Raceway Venray de eerste ovalrace van het Nascar Whelen Euro Series seizoen 2015 afgewerkt. Reeds tijdens de trainingen werd duidelijk dat, ondanks de briefing, veel rijders en vooral hun spotters moeite hadden om zich te handhaven in een situatie waarbij er gedubbeld werd. Dit resulteerde in onder meer een crash waarbij wedstrijdleider Anthony Kumpen uitgeschakeld werd en de zege in de schoot van Nicolo Rocca wierp. Nu is er evenwel goed nieuws, want de organisatie voert met onmiddellijke ingang een verplichte training voor de spotters in.
Nascar Whelen Euro Series - Elite 2 Race 1 te Raceway Venray
Nascar Whelen Euro Series - Elite 2 Race 1 te Raceway Venray
Verschillende teamverantwoordelijken en rijders ergerden zich doorheen het weekend aan het bijwijlen onvoorspelbare gedrag van de minder ervaren rijders. In principe hoorden bijvoorbeeld gedubbelde piloten zich naar de slow lane, onderaan de oval, te begeven, zodat de dubbelende rijders zonder al te veel problemen konden passeren. Meerdere malen gebeurde dit niet, waarna koplopers zich voorbij tragere rijders moesten wurmen; met verwarring en soms zelfs contacten tot gevolg. De wedstrijdleiding greep in door tijdens het weekend verdere instructies uit te vaardigen, waarna de situatie weliswaar ietwat verbeterde.

William Ayer - Record News Racing Team - Chevrolet Camaro vs. Wilfried Boucenna - Dasi Racing Team - Ford Mustang
William Ayer - Record News Racing Team - Chevrolet Camaro vs. Wilfried Boucenna - Dasi Racing Team - Ford Mustang
Op meerdere momenten tijdens het weekend kwam er een oproep voor een algemene betere begeleiding van rijders en vooral... hun spotters. Een spotter hoort zijn rijder te begeleiden bij situaties waar laatsgenoemde zelf, vanwege onder meer zijn zitpositie en de aard van het circuit, moeilijk zicht op heeft. We denken dan onder andere aan crashes, inhaalmanoeuvres, full course yelllow's, ... Omdat er tijdens het weekend een aantal incidenten voorvielen die theoretisch gezien perfect te vermijden waren indien spotter en rijder adequaat hadden gereageerd, voegt de organisatie vanaf de volgende meeting in Brands Hatch de daad bij woord met de inrichting van een verplichte spotter training.

Matti Castro - Bert Longin
Matti Castro - Bert Longin
Het begeleiden van rijders en hun omkadering maakt voor ons dan ook integraal deel uit van een kampioenschap, zeker een serie die in volle opkomst is. De organistoren kunnen dus zeker geen kwade wil of laksheid worden verweten in deze, gezien er reeds enkele dagen na het weekend kordaat een belissing werd genomen om een herhaling van incidenten uit het verleden te voorkomen. Zo vindt ook Bert Longin, in een reactie aan Autosport.be "Er zijn vrij veel incidenten in de Nascar Whelen Euro Series, dus zulke regel kan alleen maar voordelen hebben. Brands Hatch kent normaal ook zijn schare van de crashes, dus ook om die reden komt de nieuwe verplichte training op een goed moment."

Foto's: Martijn Wouters & PK Carsport pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op woensdag 27 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Brands Hatch.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons