van der Horst

Croix-en-Ternois: Grand Slam voor The Golden Horse 2

Jean-Pierre Blaise/Sébastien Piette - Golden Horse 2
Jean-Pierre Blaise/Sébastien Piette - Golden Horse 2
Het is zonder twijfel een première in het kader van een nationale competitie, maar alle wedstrijden van de 2CV Racing Cup 2023 werden gewonnen door één enkele wagen: de #16 The Golden Horse 2 van Jean-Pierre Blaise en Sébastien Piette, die werden bijgestaan door Georges Cremer! Na Zolder, Magny-Cours en Spa-Francorchamps, nam de top bolide van het team van André Blaise ook de twee treffens op Croix-en-Ternois voor zijn rekening. Het betekende dat ze een ronduit perfect huiswerk konden inleveren na afloop van deze competitie…
Start op Croix-en-Ternois
Start op Croix-en-Ternois
De omstandigheden waren zeker niet gemakkelijk dit weekend in de Pas-de-Calais ter gelegenheid van deze twee races van 6 uren die de 2CV en C1 verenigden, goed voor een totaal van 45 bolides op de startgrid. De #16 The Golden Horse 2 van Blaise-Cremer-Piette was zelden  weg te slaan uit de kop van het klassement, en toch verliep de zege op zaterdag zeker niet van een leien dakje. Een probleem met de bougiekabel kostte hen twee rondes, wat toeliet aan de #3 Mickey Racing van Michael Berben en Julien Darras om de leiding over te nemen. Maar uiteindelijk slaagde Sébastien Piette erin om in het kielzog te komen van Michael Berben, om hem tot slot nog voorbij te gaan en de zege te pakken met een voorsprong van 20 seconden! Sterk...
 
Raphaël van der Straten/Alain Boveroux - VDS Racing Adventures
Raphaël van der Straten/Alain Boveroux - VDS Racing Adventures
Op drie ronden van de twee bolides vooraan, kende de #65 van Raphaël van der Straten en Alain Boveroux een wedstrijd zonder veel drama, wat hen toeliet het eindpodium te vervolledigen. Het was een plaats waar de #4 P4M 2 van Dominique Speleers, Maxime en Philippe Marquet lange tijd aanspraak op konden maken, tot ze een ongelukkig contact hadden met een C1 wagen die hun radiator beschadigde!
 
Het was niet de enige bolide die problemen kende in de loop van dit eerste treffen van 360 minuten. De #14 The Golden Horse 1 van André Blaise, Martin Businaro en Gérard Schmidt had achtereenvolgens af te rekenen met elektrische moeilijkheden, ging even van de baan en had problemen met de ruitenwissers. Dat alles kostte hen veel tijd. De #33 P4M 1 van Méhdi-Rik Bouchereau en Laurent Bressan verloor dan weer tijd toen ze in de grindbak reden na een contact met een andere wagen en de #1 van Léonard Licops en Maxime Bertho kende op zijn beurt dan weer een aanrijding en technische moeilijkheden. De  #26 Wacky Racers van Philippe Bolland en Philippe Denis ging eveneens van de baan.
 
Het was uiteindelijk de #6 Racing Team Andennais van Mathieu Devos, Michael Jassogne, Philippe Courtois en Clément Nopère die de punten van de vierde plaats konden binnenhalen, ondanks een mooie glijpartij. Ze gingen voor aan de #10 JMCE 10 van Etienne Licops en Patrice Lacroix, de #26 Wacky Racers en de #60 Team Crespin van Claude, Bernard en Michel Crespin, die werden vergezeld van Emmanuel Henry.
 
The Amélioré Beast
The Amélioré Beast
In de andere categorieën was er de #47 The Amélioré Beast van Peter Van Israel, Sven Van Wijmeersch, Conan en Staf Mertens, die volop profiteerde van de opgave van de #90 2CV de Feu (Ségolène Brethenoux-Mauricio Domingues-Florent Mercier) om de zege te pakken in de categorie  ‘Prototype’, terwijl er een Franse winst was in de ‘Classique’, met de #13 2CV Passion van Amandine Sailly, Samuel Chenier, Bernard Rousse en Thierry Ehrardt. Zij haalden het voor de  #49 Deuch Gaz Team van Quentin, Aurélien en Lucas Breilly, bijgestaan door Jason Hulin, en de #84 Deux Pattes Foll van Leny Cannesant, Justin Cannesant en Guillaume Flipo.
 
We herhalen...
 
Op zondag verliep de tweede race veel vlotter, aangezien er slechts drie wagens waren die niet werden geklasseerd. De  #6 Racing Team Andennais, die van de baan gingen, de #3 Mickey Racing, die meerdere keren in de zandbak belandde, en de #61 Meccano Car van de Fransen  Tom Vouaux, Matthieu Meunier en Jean-Michel Beaudry, gekoppeld aan de Belg Karel Dropsy.
 
Voor de #16 The Golden Horse 2, werd het de kers op de taart. Blaise, Cremer en Piette maakten er een nieuwe demonstratierit van, deze keer zonder de minste hapering, en ze zetten de tegenstanders op meer dan twee ronden! Zo eindigt voor hen een seizoen dat eenvoudigweg uitzonderlijk kan worden genoemd. De #3 P4M 1 en de #65 VDS Racing Adventures vervolledigden het tweede podium van het weekend. Ze gingen voor aan de #14 The Golden Horse 1, die eindelijk eens werd gespaard van tegenslag, tenminste als men een betwiste kwalificatie en een Drive Through buiten beschouwing laat. Blaise-Businaro-Schmidt strandden zo op een vijftigtal seconden van het podium. Volgden dan nog de #1 JMCE 1, de #10 JMCE 10 en de #4 PAM 2.
 
2CV Passion
2CV Passion
Succes was er voor de #47 The Amélioré Beast in de klasse ‘Prototype’, terwijl de #13 2CV Passion opnieuw won in de ‘Classique’, nog maar eens voor de #49 Deuch Gaz Team. Deze keer echter was het de #98 Rétro Racing Team van Geert Van de Velde, Jurgen Van den Brande en Lars Arys die het podium vervolledigde en er een Belgische toets aan gaf.
 
Het doek valt zo over een seizoen 2023 dat in het teken stond van het team van The Golden Horse. De anderen krijgen nu een heel tussenseizoen de tijd om te proberen deze trend om te keren voor het volgende jaar…  

2CV RacingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 21 november 2023.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons