van der Horst

Cyril Despres slaat dubbelslag

Cyril Despres
Cyril Despres
De Fransman Cyril Despres heeft zijn eerste zege bij de wagens beet. Hij zorgde alsnog voor een feestje bij Peugeot dat een moeilijke dag kende. Despres neemt in één klap ook de leiding over.
  • Dreamdrive
De karavaan moest voor het eerst de duinen in en dus moest er flink genavigeerd worden. Bovendien speelde de proef zich quasi constant af boven de 3.000 hoogtemeters. De proef telde 416 wedstrijdkilometers waardoor deze etappe mocht gezien worden als de eerste grote test in deze 39ste Dakar.

Het werd een geanimeerde dag, en na het debacle van Toyota woensdag kreeg Peugeot donderdag ook zijn deel van de pech. Zowel Stéphane Peterhansel als Sebastien Loeb waren al vroeg op achtervolgen aangewezen en ook Carlos Sainz opende matig en reed zich met de finish in zicht nog vast. Maar Cyril Despres, vijfvoudig winnaar bij de motoren, redde de meubelen en ging met zijn eerste winst bij de wagens aan de haal. "We hebben de minste fouten gemaakt", vatte hij perfect samen.

Uiteindelijk wisten de andere Peugeots, op Sainz na, zich staande te houden in het algemene klassement. "Monsieur Dakar" verloor ruim een kwartier,  (oud-)leider Loeb verloor 22 minuten na een ijzersterk slot.

Nani Roma
Nani Roma
Bij Toyota konden ze zich optrekken aan de prestatie van Nani Roma die zich steeds meer mengt in de bovenste regionen, ondanks twee lekke banden. Een opknapper na de opgave van Nasser Al-Attiyah. Bij Mini zagen ze Mikko Hirvonen een ook gouden zak doen, maar er was ook slecht nieuws met de opgave van Yazeed Al Rahji. Jakub Przygonski en Tom Colsoul zijn ook al binnen en lijken hun plaats bij de eerste tien te verstevigen.

Sebastien Loeb
Sebastien Loeb
In het algemeen klassement is Loeb dus koppositie kwijt. Despres ment nu voor het eerst in zijn carrière de troepen bij de wagens. Hij heeft 4 minuten voorsprong op Peterhansel en 5 minuten voorsprong op de Fin Mikko Hirvonen die in zijn Mini plots helemaal vooraan zit na een knappe tweede tijd. Ondanks de 22 minuten verlies van Loeb blijft de Fransman op amper 7 minuten van de kop. Nani Roma is vijfde op tien minuten. Kortom, de strijd ligt weer volledig open na dag 4.

Bij de motoren ging de winst naar Matthias Walkner, maar het is Joan Barreda Bort die de touwtjes stevig in handen heeft. De Spaanse Hondarijder heeft al ruim 20 voorsprong op Pablo Quintanilla. Voor de winnaar van vorig jaar, de Australiër Toby Price, zit de Dakar erop. De KTM-rijder maakte een zware val en verdwijnt uit de race met een gebroken dijbeen.

Vrijdag staan er opnieuw meer dan 400 kilometers tegen de klok op de planning richting Oruro. De proef wordt verreden op de Boliviaanse hoogvlakte met hoogtes tot meer dan 4.000 meter. Er staan opnieuw heel wat duinenpartijen op het menu.

Resultaten onder voorbehoud.

Foto's: Willy Weyens, OverdriveSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 5 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons