van der Horst

Dag 3: Neuville out - Ogier in de fout en Latvala nieuwe leider

Latvala - VW Polo R WRC
Latvala - VW Polo R WRC
Het dooide deze morgen lichtjes in Zweden, waardoor de gravel op bepaalde plaatsen door het ijs en de sneeuw kwam, wat dan weer niet echt gezond is voor de nagels in de banden van de wagens. “Modderig en verraderlijk”, was de uitleg van de bemanning van de 0-wagen die het parcours opent en wordt gemend door Bjorn Waldegard, de wereldkampioen van 1979. Negen proeven stonden op het menu waarvan twee identieke lussen van vier KP's over samen 115 km om dan vanavond af te sluiten met de show etappe over 1,9 km in Karlstad.
Neuville - Hyundai i20 WRC
Neuville - Hyundai i20 WRC
De eerste KP in deze zeer slechte omstandigheden heeft dan ook zware gevolgen voor enkele toppers en de kaarten werden grondig dooreen geschud. Ogier ging in de fout en stak minuten lang in een sneeuwmuur. Hij verhuisde zodoende naar 20ste plaats op 4min18sec. van de nieuwe leider Mikkelsen die de tweede chrono draaide na zijn ploegmaat bij VW Motorsport, Latvala. De Fin won zijn eerste KP van de rally en kwam zodoende op 6/10 sec. van ploegmaat en nieuwe leider Mikkelsen.

Erger was het voor onze landgenoot Neuville die met mechanische problemen naar de kant moest in de eerste KP. Ook de Est Tanak incasseerde 17 tellen en moest Ostberg en Hirvonen laten passeren in het klassement.

Ogier - VW Polo R WRC
Ogier - VW Polo R WRC
Ogier zette zijn fout onmiddellijk recht door de tweede KP achter zijn naam te zetten voor zijn VW-ploegmaten Mikkelsen en Latvala. Ook de derde KP kwam achter de naam van de Franse wereldkampioen voor Latvala, de Citroën van Ostberg en de derde VW van Mikkelsen. Hierdoor wordt Latvala de nieuwe leider in zijn VW Polo R WRC voor teammaat Mikkelsen op amper 1,8 seconden.


De laatste proef van de eerste lus veranderde niet veel. De Noor Henning Solberg won deze voor Ogier en Hirvonen.



Mikkelsen - VW Polo R WRC
Mikkelsen - VW Polo R WRC
De Fin Latvala is dus actueel leider met 1,6 seconden voorsprong op merkgenoot bij volkswagen, de Noor Mikkelsen en diens landgenoot Ostberg in de Citroën DS3 WRC op 26 seconden. De Fin Hirvonen in de eerste Ford staat op een vierde plaats, maar heeft amper een achterstand van zeven seconden op Ostberg en een voorsprong van negen seconden op de Est Tanak, ook met een Ford Fiësta. Hänninen moet nu de eer van Hyundai zien te redden en staat voorlopig zesde op 1min9sec. van de nieuwe leider. Ogier wist reeds een pak plaatsen goed te maken en staat nu reeds 13de, maar op meer dan vier minuten van ploegmaat Latvala en het wordt alsmaar moeilijker om plaatsen goed te maken.

Foto's: Willy Weyens & RIP/Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 7 februari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons