van der Horst

Dakar 2013 vandaag van start

Winnende MINI Dakar 2012
Winnende MINI Dakar 2012
Vandaag, zaterdag 5 januari, wordt de Dakar 2013 op gang geschoten. De Dakar vindt reeds voor de vijfde maal plaats in Zuid-Amerika waarbij Peru, Argentinië en Chili de landen zijn die worden aangedaan. Om en bij de 470 wagens, vrachtwagens, moto’s en quads zullen trachten de finish te halen op 20 januari in Santiago.
  • Hamofa Performance
Enkele cijfers: Met niet minder dan 53 verschillende nationaliteiten aan de start behaalt de organisatie een nieuw record sinds de rally het levenslicht zag in 1978. 1700 mensen zullen een van de voertuigen in competitie of  assistentie bemannen. Met 40 quads aan de start heeft de organisatie een tweede record. De 19-jarige Nederlands motorrijder Robert Van Pelt jr. is de jongste deelnemer in wedstrijd, terwijl de Argentijn Regunaschi met zijn 71 lentes de oudste is.

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Bij de wagens is het vooral opnieuw uitkijken naar tienvoudig winnaar Peterhansel die uiteraard een vervolg zal willen breien aan de zege die hij vorig jaar behaalde aan boord van de MINI. Nog MINI’s zijn er voor de Spanjaard Roma die vorig jaar tweede werd, de Rus Novistkiy en de Pool Holowczyc. De derde in de eindstand 2012, De Villiers, doet het opnieuw met de Toyota, terwijl de grootste tegenstand moet komen uit de hoek van Red Bull met twee Buggy’s voor Al-Attiyah en Sainz. Een spijtige zaak voor de lage landen is het forfait van ten Brinke die vorig jaar voor de verrassing zorgde. En het is ook reikhalzend uitkijken naar de Amerikaanse kamikaze Robby Gordon die met zijn Hummer het spektakel niet zal schuwen.

Gerard De Rooy
Gerard De Rooy
Bij de trucks hopen we terug op een Belgische zege van Tom Colsoul die opnieuw de Nederlander Gerard De Rooy zal bijstaan in de Iveco. Ook Hans Stacey en ex-wereldkampioen rally Miki Biasion beschikken over een Iveco. Nog van Belgische zijde is er de zeer ervaren Jurgen Damen die een MAN deelt met Peter Versluis en Harry Schuurmans. De zwaarste oppositie zal ongetwijfeld komen uit de hoek van Kamaz voor de nietsontziende Russen Nikolaev, Mardeev en Karginov. Ook zal er moeten rekening worden gehouden met Tatra die met de Tsjech Loprais, bijgestaan door onze landgenoot Serge Bruynkens, en een andere Tsjech Kolomy over een sterke bezetting beschikt.

17a4e43341886d663357ca482c56d5f0a8017940.jpg
Bij de motoren verliest viervoudig winnaar Cyril Despres zijn vaste speelkameraad Marc Coma die met drie zeges op dezelfde hoogte kon komen. Zoals reeds geweten is Coma niet voldoende hersteld van een blessure, opgelopen in Marokko. Wie zal dan wel stokken in de wielen kunnen steken van de Franse viervoudige winnaar?
 
Er is de Portugees Rodriguez die zijn Yamaha omruilde voor een Honda en die reeds enkele malen ‘the best of the rest’ was na Despres en Coma. Nog een resem andere gevestigde waarden waaronder de snelle Noor Ullevalseter die vorig jaar enkele mooie resultaten uit de mouw schudde. Voor ons is het vooral uitkijken naar de prestaties van de in België residerende Nederlander Frans Verhoeven die vorig jaar de favorieten meerdere malen het vuur aan de schenen legde. Hij beschikt nu over een zeer potente Yamaha. Ook de nummer 4 van vorig jaar, de Spanjaard Viladoms komt terug aan de aftrap en heeft zijn KTM ingeruild voor een Husqvarna. Hij wordt ploegmaat van zijn landgenoot Barreda. En de 5de in de eindstand 2012, Svitko komt ook terug aan de start met een KTM. Dus op Coma na staan opnieuw alle snelle jongens aan de start.



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zaterdag 5 januari 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons