van der Horst

Etappe 11: Jurgen Damen breekt sleutelbeen – Stalorders bij Mini – de Rooy leider af

Jurgen Damen
Jurgen Damen
De elfde etappe van in de Dakar 2014, Antofagasta naar El Salvador, ging vandaag over maar liefst 749 km met een verbindingsetappe van 144 km en een snelheidsrit van 605 km. De rally werd gisteren ontsierd door een zware tuimeling van de truck van de Nederlander Peter Versluis waarbij onze landgenoot Jurgen Damen zijn sleutelbeen brak. Over & out dus voor het snelle VEKA-team dat heel wat pech kende, maar net als tijdens de vorige editie een etappe won. Verder zijn er nog de spijtige stalorders van Mini en verloor De Rooy zijn leidersplaats bij de trucks. In deze lange etappe kregen de deelnemers alle moeilijkheden van de Atacama woestijn voor de wielen geschoven. Mijnweggetjes moesten worden overwonnen, net als vele rivieren en uiteraard de woeste duinen in het hart van Copiapo. De organisatie noemt deze elfde etappe ‘de Koninginnenrit’ van de Dakar 2014 en dat is niet voor niets.
  • Powercars
Peterhansel - Mini
Peterhansel - Mini
Bij de wagens is de spanning volledig weg. De teamleiding bij Mini besliste dat de top elkaar niet mag bekampen en dus zal Roma meer dan waarschijnlijk zijn tweede zege boeken in de Dakar, nadat hij eerder reeds een overwinning pakte bij de motoren. Uiteraard is elfvoudig winnaar Peterhansel enorm ontgoocheld. De Fransman was de laatste dagen in zeer goede doen en gisteren kwam hij in de tussenstand tot op 2min15 van leider Roma. Nu moet hij gefrustreerd noodgedwongen van het gas. De etappe werd gewonnen door de Mini van Terranova voor merkgenoot Roma, de Toyota van De Villiers en Peterhansel. Al-Attiyah was vandaag vijfde. Net als vorig jaar zal Robby Gordon en zijn Hummer de finish niet zien. Na een tuimeling vorig jaar werd hij ditmaal verraden door de mechaniek.
In de tussenstand blijft Roma uiteraard aan de leiding en heeft zijn voorsprong op Peterhansel vergroot tot 5min32sec. De Qatari Al-Attiyah blijft derde op 56 minuten, terwijl de vierde Mini op rij een achterstand telt van 1u03min.

Gerard De Rooy
Gerard De Rooy
Bij de trucks is het aflossing van de wacht aan de leiding waar de Russische kamikaze Karginov zijn Kamaz naar de overwinning piloteerde, voor zijn teammaat Nikolaev en de Nederlander De Rooy die 15 minuten moest toegeven. De Rooy begon de elfde etappe met een voorsprong van acht minuten en moet nu de eerste plaats afstaan die hij reeds in zijn bezit had vanaf de tweede etappe. We verwachten een ferme eindsprint van de Nederlander.

Bij de motoren heeft de Spanjaard marc Coma zijn ambitie extra in de verf gezet door deze loodzware etappe te winnen voor eeuwige rivaal Despres. Belangrijker voor Coma was dat zijn landgenoot Barreda acht minuten moest inbinden. Zodoende heeft Coma met nog twee dagen te gaan een voorsprong van 52 minuten opgebouwd op Barreda en 2u07min. Deze laatste zal zich nog moeten reppen om zijn derde plaats te verdedigen, want Pain, Rodrigues en Despres liggen op de loer.

Foto's: Willy Weyens - VEKA TeamSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 16 januari 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons