van der Horst

Dakar: Voorbeschouwing Tom en Tim Coronel

Tom & Tim Coronel - Buggy
Tom & Tim Coronel - Buggy
Op 4 januari gaat in Buenos Aires, Argentinië weer de befaamde Dakar-rally van start. Onder de deelnemers dit jaar niet één, maar twee Coronels, beiden in een identieke buggy die volledig in eigen beheer is ontwikkeld en opgebouwd. Tim mikt op de hoge klassering in het klassement met hopelijk dagsuccessen, terwijl tweelingbroer Tom een dubbelrol heeft. Uiteraard wil hij zijn buggy ook aan de meet brengen, maar hij zal tevens voor het bekende autosportprogramma RTL GP reportages vanuit de rally verzorgen. Een unieke aanpak.
De A.S.O. heeft voor de komende editie weer voor een uitdagende route gezorgd die de deelnemers van Argentinië via Chili en Bolivia weer terug brengt naar Buenos Aires. Dat het weer een zware editie gaat worden staat vast.

Het belangrijkste nieuws over de route is dat er komend jaar ook een marathon-etappe voor de trucks en de auto's is gepland. Dit houdt in dat er aan het eind van de etappe geen serviceteams en monteurs aanwezig zullen zijn en dat de equipes zelf de eventuele problemen aan de voertuigen moeten verhelpen. De motorrijders kennen dit fenomeen al, maar voor de auto's en de trucks is dit nieuw. Verder zullen de auto's en de trucks eerder een rustdag hebben dan de motoren en de quads. Op 10 januari is de rustdag voor de auto's en trucks en op 12 januari voor de motoren en de quads.

Tim Coronel
Tim Coronel gaat in 2015 voor de 8e keer van start in de Dakar-rally. De oudste van de Cornel-twins: "Het wordt weer een uitdagend avontuur. Ik vind het gaaf dat ook de auto's en de trucks naar Bolivia gaan dit jaar. Die zoutvlaktes daar zijn natuurlijk magisch! Dit jaar bestond de route voor ongeveer 70% uit stenen en ik denk dat dit in 2015 wel wat meer zand gaat worden."

Op de vraag wat Tim vind van de marathon-etappe antwoorde hij vrij koel: "Ik denk dat dit juist een extra uitdaging is. Het wordt spannend want je moet zorgen dat je het materiaal heel houdt, maar ik ben technisch goed onderlegd en ben nauw betrokken bij de opbouw van de buggy's. Je moet de etappe heel beheerst rijden. Als je daar vol los gaat dan kan het nog wel eens lastig worden."

De start en de finish zijn volgend jaar beide in Buenos Aires en ook daar verheugt Coronel zich op: "Buenos Aires is een fantastische stad en de mensen daar zijn totaal gestoord als de Dakar-karavaan langs trekt. Iedereen kent nog de tv-beelden van een paar jaar geleden dat we op de verbindingsroute niet eens normaal konden rijden omdat al die mensen langs en vooral op de weg stonden. Dat is zo uniek!" En met de van hem bekende, brede glimlach: "Natuurlijk verheug ik me ook op het feestje na de finish. En ik hoop dat Tom en ik dan ook echt wat te vieren hebben."

In de editie van 2014 finishte Tim Coronel voor het eerst niet, maar hij is er van overtuigd dat dit in 2015 wel gaat gebeuren: "Ja, technische tegenslagen horen er helaas bij en ondanks dat ik nooit opgeef was het dit jaar toch echt afgelopen. Techniek is een belangrijke schakel in dit spelletje en als dat je uiteindelijk in de steek laat dan houdt het op. Het was nog iets te ver naar de finish om de buggy op mijn nek te nemen. Maar volgend jaar gaan we er gewoon weer 110% voor. En de verhalen vooraf dat het nog zwaarder gaat worden..... Dakar is zwaar en zwaarder dan zwaar kan niet volgens mij. Ik hoop en vertrouw aan de finish te komen en dan uiteindelijk in Buenos Aires een heerlijk koud biertje te kunnen drinken na de finish.

Tom Coronel
"Dit was eens en nooit weer," zijn de woorden die de Dakar-liefhebber zich nog wel herinnert, in 2009 uitgesproken door een onder het stof zittende Tom Coronel. In 2009 reed hij samen met broer Tim in een buggy de Dakar-rally in Argentinië en Chili. Het zag ernaar uit dat de broers in de 5e etappe zouden uitvallen. Deze werd echter geneutraliseerd en met een tijdstraf van maar liefst 200 uur konden de Coronels de Dakar-rally vervolgen, al waren ze wel kansloos voor een hoge klassering. Het beste resultaat werd neergezet in de twaalfde etappe waarin ze zich als 11e klasseerden.

Buggy verder verbeterd
"Ja, mijn buggy wordt ieder jaar nog beter," glundert Tim Coronel in de speciale werkplaats van het Maxxis Dakarteam powered by SuperB, waar de buggy's volledig in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd. "Vanaf het buizenframe, tot aan de motor, alles doen we zelf. En voor de 2015-editie van Le Dakar is de buggy weer verder verbeterd. Door veelvuldig gebruik te maken van kevlar-titanium hebben we het voertuiggewicht met maar liefst 75 kilo teruggebracht. En iedereen weet, minder gewicht, meer snelheid en minder snel vastzitten. De Suzuki Hayabussa krachtbron is verder getuned en levert nu maar liefst 235 pk, en dat is een toename van 20 PK. Ook aan ons, de rijders, is gedacht, want de zitpositie is verder verbeterd en zijn de meters ergonomischer gegroepeerd.

Belangrijk zijn ook de banden van Maxxis. Op basis van onze ervaringen in de vorige Dakar zijn ook die door de fabriek verder ontwikkeld en verbeterd. Banden spelen in de Dakar-rally een cruciale rol en kunnen winst of verlies bepalen. Een teveel aan lekke banden en je kunt een goede klassering in het klassement wel vergeten."

Kees Koolen
Kees Koolen over zijn favoriete categorie Kees Koolen is iemand die liefst doet wat nog niemand heeft gedaan of wat onmogelijk lijkt. De afgelopen Dakar werd hij de eerste in de geschiedenis die in alle categorieën de finish haalde: motor, quad, auto en truck. Dat stelde hem voor een probleem: wat nu? Thuisblijven was geen alternatief. Daarvoor vindt Koolen de Dakar te leuk. Dus greep hij terug op de quad. Dat was een makkelijke keuze: van de vier categorieën vond ik dat het leukst. Om goed motor te rijden, moet ik echt mijn best doen. Het is hard werken, zeker als je niet de beste rijder bent – zoals ik. Op de motor moet ik te veel nadenken. En ik ben bang om te vallen. Met de quad ben ik ook al hard gevallen, daar niet van. Maar ik voel me veel veiliger: ik heb minder balans nodig, het is stabieler en comfortabeler. Je komt overal doorheen en toch heb je de vrijheid van de motor. Ik vind het echt veel leuker."

Resultaten Tim & Tom Coronel in Dakar rally
2007: 46ste overall in Dakar Rally, 2de in Rookie klassement (Gaby Uljee)
2008: Deelname Dakar (cancelled before the start)
2009: Dakar deelname met broer Tom Coronel (11de dagtijd overall)
2010: 1ste Solo klassement, 1ste Lightweight klassement Dakar Rally
2011: 1ste Solo klassement, 1ste Lightweight klassement Dakar Rally
2012: 2de Soloklassement, 2de Lightweight klassement Dakar Rally
2013: Dakar
2014: Dakar DNF

Coronel PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 30 oktober 2014.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons