van der Horst

MINI en Kamaz nog steeds onklopbaar

Eduard Nikolaev - Kamaz
Eduard Nikolaev - Kamaz
De vijfde etappe in de Dakar 2015 en de tweede op Chileense bodem ging van Copiapo naar Antofagasta over 632 km waarvan 458 tegen de chrono. Nogal wat snelle paden, stenen en rivierbeddingen en wederom een loodzware proef met fesh fesh of heel fijn zand waar je doorheen zakt als door water. Voor een aantal deelnemers zou het opnieuw nachtwerk worden met zelfs een crash en opgave voor Carlos Sainz.
Bij de motoren zal het op een duel uitdraaien tussen de Spanjaarden Joan Barreda en Marc Coma of de strijd tussen Honda en KTM. Vandaag won Coma zijn eerste etappe van deze editie en gaat vol in de aanval nadat hij eerder kostbare tijd verloor. Barreda speelde het slim, liet vroeg in de etappe Coma passeren en volgde dan diens spoor. Coma won, maar zijn landgenoot kon de schade beperken. Barreda leidt zodoende nog steeds de dans voor Coma op 10min33sec en de Portugees Goncalves op 22min50sec.

Carlos Sainz - Peugeot
Carlos Sainz - Peugeot
Opnieuw een zege voor MINI bij de wagens, de vijfde op rij, maar ditmaal was het de Rus Vasilyev die de beste tijd op de tabellen zette voor de Toyota van de Saoudi Alrajhi en de Amerikaan Robby Gordon. Al Attiyah, Peterhansel en De Villiers bleven in de buurt waardoor er in de algemene rangschikking niet veel verandert. Ten Brinke en Colsoul reden pas de dertiende chrono door remproblemen en zakken van de vierde naar de zesde plaats in de tussenstand ten voordele van de MINI’s van de Pool Holowczyc en de Nederlander Van Loon. Sainz crashte zwaar en zijn Peugeot werd tot schroot herleid. Beter verging het Peterhansel die de vijfde chrono op de tabellen zette. Volgens de recordhouder inzake overwinningen is het belangrijk om de Peugeot aan de aankomst te brengen en ervaring op te doen. Al zal Peugeot zelf toch trachten om tijdens het tweede gedeelte van de rally enkele dagetappes te winnen.

Ales Loprais - VEKA MAN
Ales Loprais - VEKA MAN
Bij de trucks zijn de Kamaz' van de Russen momenteel onaantastbaar, maar ook zijn krijgen het niet op een dienblad aangeboden. Gisteren noteerden we het trio Mardeev, Nikolaev en Korginov nog op amper drie minuten van elkaar in de tussenstand, maar daar is ondertussen wel verandering in gekomen. Tijdens de laatste etappe verloor Karginov 25 minuten, terwijl Nikolaev won met 10 minuten voor op Mardeev. Zodoende komt Nikolaev aan de leiding met acht minuten voor op Mardeev, terwijl Karginov naar de vierde plaats verhuist ten voordele van Loprais die aan een knappe wedstrijd bezig is met de VEKA MAN. Het verschil tussen Loprais en Karginov is wel amper 8 seconden.
Bij het Team De Rooy loopt het niet naar behoren. Gerard De Rooy had door de pech van een dag eerder een slechte startplaats, maar was goed onderweg toe een lekke band opnieuw roet in het eten gooide. Ook Hans Stacey moest zich tevreden stellen met een vijftiende plaats en verloor bijna een uur tegenover de leider. Hij verliest nu definitief de voeling met de top.

Foto's: Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op donderdag 8 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons