van der Horst

Winst voor Al-Attiyah - Titelverdediger Roma lijkt uitgeteld voor zege (Update)

Nasser Al-Attiyah - MINI
Nasser Al-Attiyah - MINI
Vandaag is de zevende editie van de Dakar in Zuid-Amerika op gang geschoten voor 161 motoren, 45 quads, 139 wagens en 65 trucks. Het decor voor de start van de tocht van veertien dagen was het Argentijnse Buenos Aires, de stad die op 17 januari eveneens de finishplaats vormt. De zege was vandaag voor Nasser Al-Attiyah, terwijl regerend kampioen Nani Roma al meteen zijn ambities op de dubbel mag opbergen. Lokale held Orlando Terranova pakte de tweede plaats en schonk MINI zo de een-twee.
  • Oeste Kart
Carlos Sainz - Peugeot
Carlos Sainz - Peugeot
De Dakar 2015 is een tocht die gaat van Argentinië over Chili en Bolivia terug richting Argentinië. De motoren en de quads staan voor een uitdaging van 9295 km waarvan 4752 tegen de klok. De wagens moeten 9111 km verorberen waarvan 4578 km tegen de chrono, terwijl de trucks 8159 km voor de wielen krijgen met 3759 km tegen de tijd.

Ondanks de 838km die de heren piloten vandaag op het menu aantroffen tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz, was dit maar een opwarmer met 175 gechronometreerde km voor de wagens en de trucks en 170 km voor de motoren. Het parcours bestond uit veel rechte stukken, haakse bochten en passages door bosgebied met een gemiddelde snelheid van maar liefst 140 km/uur.

Nasser Al-Attiyah nam zoals vermeld de kopstart, terwijl thuisrijder Orlando Terranova het MINI-feestje compleet maakte met een voorlopige tweede plaats in de tussenstand. Nani Roma, vorig jaar nog winnaar, mag zijn zegeambities al meteen opbergen nadat hij in de openingsfase ettelijke uren verloor omdat hij moest wachten op assistentie. Robby Gordon, in 2005 de eerste Amerikaan die een Dakar-etappe won, zal verheugd zijn om na enkele mindere edities nu op een voorlopige derde plaats te staan. Vorig jaar kon de Amerikaan namelijk nooit zegevieren en kwam hij zelfs niet aan de finish, terwijl hij het jaar ervoor eveneens geen top editie kende en in 2012 zelfs gediskwalificeerd werd. Peugeot hield zich voorlopig nog gedeisd; Carlos Sainz is de beste vertegenwoordiger van de Leeuw uit Sochaux op een achtste plaats.

De tweevoudig wereldkampioen rally moest vandaag evenwel de duimen leggen voor onze Noorderbuur Bernhard Ten Brinke met onze landgenoot Tom Colsoul als navigator. Het duo had zelfs het grootste gedeelte van de rit uitzicht op een provisoir podium, maar verloor tegen het einde van de rit wat tijd.

Een feestje voor de Lage Landen was er wel bij de trucks, waar Hans Stacey en Bernard Der Kinderen samen met de Antwerpenaar Serge Bruynkens aan de feestdis konden. Het Iveco-trio sloot de rit af met 35 tellen bonus op Marcel van Vliet, Marcel Pronk en Artur Klein. Met Jan Van Der Vaet, Ales Loprais en Marco Alcayna Ferran kennen we overigens een tweede Belg in de top drie en Peter Willemsen staat samen met teamgenoten Martin Van Den Brink en Richard Mouw eveneens binnen de minuut, op een vijfde plaats.

Update 23:30

Nasser Al-Attiyah kreeg twee minuten straftijd en verliest daarmee de koppositie.
Foto's: Red BullSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 4 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons