van der Horst

Etappe 12: Hirvonen pikt etappezege mee – Peterhansel gecontroleerd richting slotdag

Mikko Hirvonen - AXION X-raid Team - MINI ALL4 Racing
Mikko Hirvonen - AXION X-raid Team - MINI ALL4 Racing
Na Sébastien Loeb pikt ook de Finse WRC-rookie Mikko Hirvonen zijn ritje mee. In een verbeten rit was de Fin luttele tellen sneller dan teamgenoot Nasser Al-Attiyah en de Toyota’s van Leeroy Poulter en Giniel De Villiers. Leider Peterhansel bekeek het op de voorlaatste dag van op afstand.
Op amper één dag van de finishlijn in Rosario zorgde de organisatie met de rit tussen San Juan en Villa Carlos Paz nog voor een harde noot om te kraken. Met zijn 481 wedstrijdkilometers en 450 kilometer verbindingswegen was deze etappe de langste uit de 38ste Dakar. Snelle wegen, afgewisseld met technische passages. Van het zand en de hoogvlaktes nam de Dakar reeds eerder afscheid.

Bloedstollend

Een geanimeerde proef met heel wat namen uit de tweede rij vooraan. Bij Peugeot leken ze vandaag al uit te bollen. Sébastien Loeb leek nog het langst aan te dringen, maar liet zich in de tweede helft uitzakken. Cyril Despres noch leider Stéphane Peterhansel maakten aanstalten om nog vol voor dagsucces te gaan, en lieten nog wat broodkruim aan Toyota en Mini.

Achter de eerste tussentijd zette Leeroy Poulter zich in zijn Toyota verrassend op kop. De Zuid-Afrikaan zou nagenoeg de hele rit aan de leiding rijden. Teamgenoot Giniel De Villiers, derde in de stand, kroop in het spoor. Dat moest ook, want Mikko Hirvonen maakt de jongste dagen jacht op de laatste podiumplaats. De Finse Mini-rijder weigerde zich echter neer te leggen bij de sterke Toyota’s en lag een hele dag op vinkeslag. Op het einde haalde Hirvonen nog fors uit, om uiteindelijk de rit te winnen. Meer zelfs, Mini scoorde met Nasser Al-Attiyah zelfs de dubbel en wist zo een eerste winst voor Toyota weg te kapen.

Hirvonen zette De Villiers onder druk voor die laatste podiumstek. Die boog, maar barstte niet. Hij eindigde vierde op amper 57 seconden van de Fin. Leeroy Poulter eindigde derde. Nani Roma maakte het succes van Mini compleet met een derde Mini binnen de top vijf.

Vasilyev eindigde vijfde, Orlando Terranova zesde, net voor de eerste Peugeot, die van Loeb. De drie Peugeot's eindigden dicht bij elkaar.

Spanning om podium

In de algemene stand verandert er weinig. Al-Attiyah komt nu op 41 minuten van Peterhansel, maar er moet al een mirakel gebeuren wil de Qatarees zijn Dakartitel verlengen. De Villiers moet nog altijd uitkijken, want Hirvonen volgt maar op dik vier minuten.

Leeroy Poulter staat vijfde, Nani Roma op kousevoeten zesde, Cyril Despres zevende en Vasilyev achtste. Dit achtervolgend peloton staat binnen het half uur van elkaar, dus hier is een wissel nog mogelijk.

Bij de motoren ging Helder Rodrigues met de zege lopen. De Portugees staat nu op een dikke minuut van het podium. De winst gaat zo goed als zeker naar Toby Price. Hij verdedigt morgen een voorsprong van 37’39”.

Eindstation Rosario

Zaterdag trekken de deelnemers na twee helse weken naar het eindstation. Onderweg moet nog 700 kilometer overbrugd worden richting Rosario. 180 daarvan zijn tegen de klok. Voor de meesten een gezondheidswandeling richting het eindpodium, maar deelnemers met meer ambitie, of rijders die nog een plaatsje willen winnen, of moeten verdedigen, krijgen met enkele technische stukken de kans om nog eens uit te halen.

Voor Peterhansel worden het zenuwslopende kilometers. Hij kan zijn bijnaam Mr. Dakar alle eer aandoen en deze rally een zesde keer winnen bij de wagens, nadat hij eerder Mitsubishi en Mini overwinningen had geschonken. Dat zouden evenveel zeges zijn als bij de motoren. Zijn aantal dagzeges ligt sinds deze Dakar hoger bij de wagens dan bij de motoren.

Foto: BMW GroupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 15 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons