van der Horst

Etappe 5: Nabeschouwing Bernhard ten Brinke

De eerste special stage in Bolivia zullen Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul niet snel vergeten. Het parcours van de vijfde Dakar rit, het tweede deel van de marathonetappe, liep onder meer over smalle gevaarlijke bergwegen. Een lekke band op 4200 meter zorgde bovendien voor een heftige kennismaking met het verschijnsel ijle lucht. Ondanks het tijdverlies arriveerde de equipe van Overdrive Racing als 9e in Uyumi. “Dit was zonder twijfel de zwaarste etappe tot nu toe.”
Vrijwel de hele etappe lagen Bernhard en Tom op koers voor minimaal een top 6-resultaat, totdat in de slotfase een dikke steen lag verscholen in een bocht. De Toyota HiLux van Overdrive Racing liep een lekke band op en dus was het wisselen geblazen. “Man, wat inspannend”, typeerde Bernhard de onverwachte gymnastiek op grote hoogte.

Zo vervolgde het Nederlands-Belgische duo de special over 327 km met ruim vijf minuten vertraging, waardoor Bernhard en Tom zeker drie posities prijs moesten geven. De eerste kennismaking met de Boliviaanse tracks bleek heftig en dan met name die met de bergpaden. “Smal en heel erg gevaarlijk. Zelfs zo gevaarlijk dat we een gedeelte niet harder konden rijden dan 30 km/u!”

De Dakar karavaan racete vandaag op grote hoogte, tot wel 4600 meter; een record in de Dakar geschiedenis. Bernhard en Tom bleven niettemin verschoond van hoogteziekte. “Geen centje pijn. Een kwestie van op tijd een aspirine nemen tijdens het rijden”, ontvouwde Bernhard de simpele oplossing tegen bonkende hoofdpijn, die menig concurrent teisterde.

“Dit was zonder twijfel de zwaarste etappe tot nu toe. Met een negende plaats zijn Tom en ik tevreden. De lekke band was jammer, maar afgezien daarvan verliep alles vlekkeloos. Tom heeft ook de navigatievraagstukken goed opgelost”, vat Bernhard de dag samen. “Ik ben benieuwd wat de komende etappes gaan brengen. Tot nu toe is de Dakar echt voor de buggy’s en komen wij tekort om in de top 5 te rijden.”

De etappe van morgen: de langste van deze Dakar

De tweede etappe in Bolivia is opnieuw een zeer serieuze. De zesde etappe start en finisht in Uyuni, meet 542 km en is daarmee de langste special van de Dakar 2016. Bernhard en Tom krijgen op grote hoogte (tussen 3500 en 4200 m!) een veeleisend parcours te overwinnen met grote snelheidsverschillen en constant wisselende ondergronden, waarin zand en stenen de grote hoofdrolspelers zijn. Eventuele regen maakt de beproeving nog zwaarder…

Bernhard ten Brinke pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 8 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons