van der Horst

Etappe 7: Carlos Sainz boekt eerste zege – Sébastien Loeb herovert leiding

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz heeft de zevende etappe in de 38ste Dakar gewonnen. De Spanjaard boekte zijn eerste zege en is nu al de derde Peugeot-rijder die de zegebloemen verovert. Sébastien Loeb leek lang op weg naar winst, maar moest in het slot zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Hij grijpt wel opnieuw de leiding in de tussenstand.
  • Shopa
De deelnemers zochten zaterdag opnieuw Argentijnse bodem op. Er moest 336 kilometer overwonnen worden, tussen het Boliviaanse Uyuni en het Argentijnse Salta. Het werd opnieuw geen vlekkeloze rit, want de proef werd halfweg even onderbroken toen de hemelsluizen opnieuw open gingen. De motoren hielden het zelfs in de slotfase voor bekeken.

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Geen betere manier om de slotweek te eindigen dan met winst, moet Carlos Sainz gedacht hebben. Sébastien Loeb was ontketend na een moeilijke dag, vrijdag, met een reeks lekke banden en mechanische problemen. De Fransman nam meteen de kop, bouwde een stevige voorsprong uit, maar kreeg op het einde te maken met een motorpanne en moest zijn Spaanse teamgenoot laten voorgaan. Hij verloor 38 seconden op de winnaar van 2010. Toch was het een goede dag voor de rallykampioen, want hij zette Stéphane Peterhansel op bijna drie minuten en pakt opnieuw de leiding.

Peterhansel mengde zich nooit in de debatten voor dagwinst. Hij moest zelfs Nasser Al-Attiyah laten voorgaan, met amper 5 seconden. De Qatarees zorgde er op die manier voor dat er ook een Mini op het dagpodium mocht. Met de Fin Mikko Hirvonen op plaats vijf was het een goede dag voor Mini.

Cyril Despres zorgde voor een vierde Peugeot in de top zes. Hij was precies één seconde sneller dan Giniel De Villiers die als eerste Toyota over de streep kwam. Yazeed Al-Rajhi klokte een mooie achtste tijd, na zijn verbluffende derde plaats gisteren. Leeroy Poulter zorgt voor een derde Toyota in de top tien. Nani Roma eindigde in zijn Mini tiende.

Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
In de algemene stand wordt het hoe langer hoe spannender. De volledige top drie staat nu binnen de vijf minuten. Sébastien Loeb neemt dus opnieuw de leiding en heeft nu 2’22” voorsprong op Peterhansel en 4’50” op Carlos Sainz die op de eerste dag ruim tien minuten verloor. Al-Attiyah staat vierde op 17’36 en moet stilaan hopen op een mirakel. Mikko Hirvonen zet zijn opmars verder en staat nu vijfde op 32’53”. Hij ging Giniel De Villiers voor, die als beste Toyota geposteerd staat op zes, op 33’41”.

Bij de motoren zorgt Antoine Méo voor dagwinst. Tobi Price doet een goede zaak in het klassement en leidt nu met 6’12” op de Slovaak Svitko. De rit werd voor veel deelnemers ingekort door de helse weersomstandigheden.

Zondag is het rustdag, ook in Argentinië. Maandag trekt de karavaan van Salta naar Belén. Bijna 800 kilometer moet overwonnen worden, waarvan dik de helft tegen de klok. Het belooft een spannende rit te worden, want er worden duinen aangedaan, en die zijn niet talrijk aanwezig dit jaar.

Foto: Willy Weyens - MINI MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 9 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons