van der Horst

Etappe 9: Nabeschouwing Team De Rooy

Op papier en aan de uitslagen te zien was de negende etappe van de Dakar een fijne rit voor Gerard de Rooy. In de praktijk was het dat niet. “Een zeldzaam heftige special,” noemde De Rooy de lus in de duinen bij Belèn. De Rooy stuurde zijn Iveco Powerstar foutloos door het poederzachte zand, in nauwe samenwerking met navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald. Daarmee won hij niet alleen de etappe, maar sloeg hij in het klassement een gat van bijna een half uur op naaste concurrent Eduard Nikolaev. Teamgenoot Federico Villagra klom naar de derde plaats in het klassement.
“Vette winst,” concludeerde de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco tevreden. “Maar het ging niet vanzelf. Het was zó warm en het zand was zó zacht; het was soms echt te gortig. Het is terecht dat de etappe is ingekort en dat de finish op CP2 is gelegd, anders waren er zeker doden gevallen.”
Ook bij de Iveco-equipes sloeg de hitte toe. Anton van Limpt, navigator van Ton van Genugten, en Jorge Companc, de copiloot van Federico Villagra, kregen tijdens de etappe buikkramp van de hitte. Villagra moest een paar keer stoppen om Companc wat te ontzien.
Zowel Van Genugten als Villagra kwam in het begin van de special kort vast te zitten in het zachte zand. Dat kostte Van Genugten ‘een minuutje of drie, vier’. De equipe finishte knap als tweede, met een verschil van 3.59 op De Rooy…. “Eigen schuld,” grinnikte Van Genugten. “Gelukkig is het bij die vier minuutjes gebleven. Het gaat wel van het ene uiterste naar het andere. Een paar dagen geleden werden etappes ingekort omdat het stortregende, nu omdat het te heet is. Dat was het ook wel. De 50 graden Celsius hebben we vandaag wel gehaald.”

De concurrentie van De Rooy verloor al verloor al vroeg in de special tijd. Op CP1 bedroeg de achterstand van de Rus Nikolaev (bij de start derde in het klassement op acht minuten, al 17.39. Peter Versluis, met een verschil van 6.29 tweede in het klassement, was daar door De Rooy op 11.29 gezet. De enige die het tempo van De Rooy enigszins kon bijbenen was teamgenoot Van Genugten. Hij was ook de enige die bij de finish iets op De Rooy was ingelopen. De andere verschillen waren alleen maar groter geworden. Versluis kwam op 35 minuten binnen, Nikolaev op 19.
“Waar zij hebben vastgezeten of lek reden, konden wij doorrijden,” vertelt De Rooy. “De bandenspanning was overal precies goed, dus complimenten aan Darek, en ook qua navigatie is het super gegaan. Moi heeft prima werk geleverd. Maar één keer hebben we even getwijfeld. Ik zag de uitgang niet, maar de andere twee wel.”

Etappe 9 werd vooraf bestempeld als de zwaarste en beslissende van deze Dakar, maar De Rooy blijft ondanks zijn riante voorsprong voorzichtig. “In principe mogen we dit niet meer weggeven, maar morgen wordt ook nog een pittige, met een massastart en duinen. Een half uur ben je zo kwijt.”
In het klassement staan nu drie Iveco’s (van de vier) in de top 5. Federico Villagra staat derde, op 41.24 van De Rooy. Van Genugten steeg dankzij het uitstekende resultaat van vandaag naar de vijfde plaats op 45.02 van zijn kopman. Het verschil met Peter Versluis op de vierde plaats bedraagt slechts 1 minuut. Pep Vila moest een paar plaatsen prijsgeven. Op ruim 3 uur van De Rooy staat de Spaanse equipe nu dertiende.

Team De Rooy pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op woensdag 13 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons