van der Horst

Klein oplawaai voor favoriet Peugeot op openingsdag

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Na de 31 eerste kilometers van de 40ste Dakar krijgt Peugeot al een klein oplawaai. Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) pakt de snelste tijd voor teamgenoot Bernhard Ten Brinke en de verrassende Borgward van Nicolas Fuchs. De Mini's van Bryce Menzies en Nani Roma besluiten de top vijf. Recordwinnaar Stephane Peterhansel moet, als eerste Peugeotrijder, vrede nemen met een elfde stek.
  • VR Racing
In de buurt van het Peruviaanse Pisco, in de buurt van startplaats Lima, werden de debatten op gang geschoten met een korte, maar best wel representieve, proef van 31 kilometer door mul zand. Hoewel de rally pas zondag echt start, zijn de verschillen best wel groot en kunnen ze allerminst als een "fait divers" beschouwd worden. Zeker als je de verschillen van vorig jaar in acht neemt.

Nasser Al-Attiyah onderstreept dat hij kandidaat-winnaar is in zijn Belgische Toyota Hilux. De Qatarees gaat op zoek naar een tweede overwinning en opende met een besttijd. Hij legde de 31km af in 14'22. Bernhard Ten Brinke, altijd een sterke starter, volgt op 25 seconden. Toyota boekt daarmee meteen een eerste een-twee. Nicolas Fuchs was in zijn Borgward knap derde. Ook de Mini's zijn goed vertrokken met rookie Bryce Menzies en oud-motorwinnaar Nani Roma op vier en vijf. Mini scoort dus zowel met de wagen als met de buggy. Met Mikko Hirvonen, achtste, en Jakub Przygonski, negende, zetten ze nog twee wagens in de top tien. Bob Colsoul mag dus met de Pool Przygonski terugkijken op een aardige start. Ook Toyota scoort verder goed in de breedte met Giniel De Viliers op zes en Lucio Alvares op zeven.

Peugeot kreeg een klap. Peterhansel was pas elfde op meer dan twee minuten. Cyril Despres en Carlos Sainz waren nog een halve minuut trager. Schaduwfavoriet Sébastien Loeb verloor zelfs meer dan vijf minuten op Al-Attiyah na remproblemen.

Bij de motoren zette Sam Sunderland zijn favorietenrol in de verf met een eerste besttijd op zijn KTM.

Zondag maken de rijders een lusje rond Pisco, goed voor 267 stevige zandkilometers tegen de klok.

Resultaten omstreeks 22u: Onder voorbehoud

Foto: Red Bull Content PoolSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 6 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons