van der Horst

Dakar: Verrassingen bij lichte prototypes

Kris Meeke
Kris Meeke
Terwijl de meeste ogen gericht zijn op de wagens, de motoren en in mindere mate de vrachtwagens, valt er ook veel te beleven bij de "lichtgewichten". En niet alleen omdat daar mannen als Kris Meeke, Mattias Ekstrom (en Emil Bergkvist) of Mathieu Margaillan aan de start staan.
De proloog begon al met een verrassing. Het was Kris Meeke (PH - Abu Dhabi) die meteen zorgde voor een stunt(je). De meervoudige WRC-winnaar kan uiteraard een potje sturen, maar hij reed zijn Zephyr meteen naar de snelste tijd. Zondag reed hij de concurrentie op een hoopje tot zijn wagen vuur vatte en de electronica beschadigde. De Brit moest maandag duidelijk wat bekomen en ontdekte voor het eerst het duinenwerk, wat resulteerde in een twintigste tijd. 

Cristina Gutierre Herrero - OT3
Cristina Gutierre Herrero - OT3
Terwijl Meeke stond te wachten, was het de Spaanse Cristina Gutierrez Herrero (OT3) die de show zou stelen. Ze kroonde zich tot de eerste vrouwelijke ritwinnaar na de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen), inmiddels zestien jaar geleden. Gutierrez pakte ook de kop van de koers, maar verloor wat tijd op dinsdag. Ze staat wel nog altijd vierde en is alles behalve uit haar lood geslagen, geeft ze mee na een lastige dag.

En ook op de derde dag volgde een stevige verrassing. Seth Quintero won in klasse T3.1. De Amerikaan is met zijn 18 jaar de jongste dagwinnaar ooit, over alle klasses heen. Hij strijdt in dezelfde klasse als Herrero. Bij de lichte prototypes reed hij vandaag voor een tweede dag op rij naar een tiende plaats en is hij ook tiende algemeen. In T3.1 is hij tweede na Herrero. In de algemen stand leidt Francisco Lopez Contardo.

Foto: Dakar ASO - DPPIDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 4 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons