van der Horst

Dakar: Al-Attiyah diept voorsprong uit met nieuwe dagwinst

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah was de snelste in de vijfde etappe van de Dakar Rally. De Qatarees diept daarmee uiteraard zijn voorsprong in de algemene stand verder uit. Bij de motoren grijpt Skyler Howes het commando.
De vijfde etappe was relatief kort met 373 wedstrijdkilometers, rond Ha'Il waar voor een tweede dag op rij een grote lus werd rond getrokken. Op het menu stond zand, zand en nog eens zand. Vooral bij de wagens waren de verschillen opnieuw behoorlijk groot terwijl er bij de motoren een secondeslag werd uitgevochten.

Henk Lategan (Gazoo Racing) opende het snelst en zette de toon bij Toyota. Stéphane Peterhansel (Audi) en Sébastien Loeb (BRX) speelden even haasje over maar in de finale secties trok Nasser Al-Attiyah (Gazoo Racing) het laken naar zich toe. Carlos Sainz (Audi) eindigde uiteindelijk nog als tweede, voor zijn teamgenoot Peterhansel die zo dus opnieuw een tweede Audi op het dagpodium plaatste. Sébastien Loeb zag in het slot een gouden kans op een tweede dagwinst verloren gaan en eindigde uiteindelijk op twintig minuten van de viervoudige winnaar. Voor de Franse rallykampioen lijkt ook het podium steeds verderaf. Hij zit al op anderhalf uur van de derde stek algemeen.

In die algemene stand heeft Al-Attiyah een bonus van 22 minuten op Peterhansel. Yazeed Al-Rajhi (Overdrive), opnieuw heel regelmatig, is derde op 27 minuten. Carlos Sainz is vierde op ruim een half uur. Henk Lategan zit nog net binnen het uur op een vijfde stek. Ondanks nieuw verlies flirt Loeb opnieuw met de top tien.

Bij de motoren was de Fransman Adrien Van Beveren (Honda) voor het eerst aan het feest. Hij had amper dertien seconden voorsprong op teamgenoot José Ignacio Cornejo Florimo. Leider Daniel Sanders (GasGas) verloor een pak tijd en zakt naar een achtste stek. Skyler Howes (Husqvarna) gaat nu aan de kop voor de KTM's van Kevin Benavides en Mason Klein. Van Beveren knokt zich met de dagwinst in de top vijf, op amper 4 minuten van de kop. De strijd bij de motoren is dus uitermate spannend.

Morgen wacht de langste proef, zowel in totaalafstand als in wedstrijdkilometers, met maar liefst 467 kilometer tegen de chrono. De eerst helft kondigt zich aan als een hogesnelheidsrit, alvorens de karavaan opnieuw door een stevige duinengordel moet zien te geraken richting finish.

Stand: 13.15 uur

Foto: ASO - DPPI | F. Le Floch



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 5 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons