van der Horst

Dakar: Al-Attiyah kruipt weer dichterbij met dagwinst

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah heeft zijn verloren tijd van zondag, op maandag helemaal goedgemaakt, en meer. De Qatarees knabbelt met een nieuwe dagwinst drie minuten van zijn achterstand op Stéphane Peterhansel af, en maakt de 43ste Dakar nog spannender.
  • Qvick Motors
Maandag stond het tweede deel van de marathonproef op het programma. De rit met een lengte van 453 kilometer tegen de chrono leidde de karavaan naar Neom, nabij de Rode Zee. Geen duinen vandaag maar wel veel zand en onverhard. 

Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) gaf gisteren aan dat hij het voorzichtig aan deed in het eerste deel van de marathonetappe, om niet in de problemen te komen in het tweede deel en vandaag uit te halen. En dat deed de Qatarees ook. Hij nam meteen de leiding maar kreeg Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) moeilijk afgeschud. Dat veranderde toen de winnaar van gisteren, Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) in de problemen kwam en Peterhansel plots als eerste zijn baan moest vinden. De Fransman verloor beetje bij beetje tijd, maar weerstond goed aan de druk en verloor maar drie minuten op de Al-Attiyah. En weerom, net zoals enkele keren vorige week, hij moet morgen niet openen en kan de sporen van Al-Attiyah in het vizier nemen. Het slot van deze Dakar lijkt uit te draaien op een strategisch steekspel.

Opnieuw heel wat verliezers, waaronder Al-Rajhi die bijna een uur verloor en een slechte zaak doet in zijn jacht om alsnog de top tien binnen te komen. Ook Sébastien Loeb (BRX) verloor weer veel tijd, net zoals Yasir Seaidan (Century).

Peterhansel, die gisteren goed weg kwam nadat hij een steen raakte, heeft nu nog een voorsprong van 4 minuten en 50 seconden. Carlos Sainz, tweede vandaag, komt ook een beetje dichter, maar zijn achterstand bedraagt nog steeds 39 minuten. Hij kan morgen de perfecte gids zijn voor zijn teamgenoot.

Bij de Belgen staat door het grote tijdsverlies van Fabian Lurquin en Mathieu Serradori (Century) de familie Imschoot bovenaan het lijstje der landgenoten. Ze worden op 45 minuten achterna gezeten door Alexandre Leroy. Lurquin en Serradori bengelen achteraan het klassement. Ook vandaag moesten ze even halt houden om een mechanische euvel te herstellen.

Bij de motoren won José Ignacio Florimo (Honda) van de kop af. Hij zette Toby Price (KTM) op een minuutje in de dagranking, en dus ook in de algemene stand. Samen met Sam Sunderland (KTM) nemen ze wat afstand van de rest, en zijn deze drie voorlopig de topfavorieten voor eindwinst geworden. Voor Xavier De Soultrait (Husqvarna) zit de Dakar er op na een kwalijke val. Walter Roelants staat inmiddels netjes in de top 60. Bij de trucks staat Jan Van Der Vaet op de grens van de top tien.

Morgen volgt een lange lus rond Neom en wordt er gestart langs de kust van de Rode Zee. 463 kilometer tegen de chrono, met een gevarieerd terrein. Nu het einde in zicht komt, kan de dinsdagetappe uitdraaien tot een van de scherprechters van deze Dakar.

Situatie 15u

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 11 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons