van der Horst

Dakar: Al-Attiyah niet te stuiten, de Mévius pakt eerste dagzege

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah heeft zijn derde rit op zak in deze Dakar Rally. Hij vergroot daarmee uiteraard zijn voorsprong in de algemene stand en lijkt nog voor halfweg zichzelf te gaan opvolgen als eindwinnaar.
  • De Swert Opticiens
De rit naar Riyadh was er weer eentje aan een rotvaart. Nasser Al-Attiyah (Gazoo Racing) stoomde er, nochtans als opener, meteen vandoor. Hij kreeg wel een stevige sparringpartner met Stéphane Peterhansel (Audi). De Franse recordwinnaar crashte echter rond halfweg zwaar en moest (gekwetst) de handdoek in de ring gooien. Op dezelfde plaats was er nog meer drama voor Audi, want ook Carlos Sainz (Audi) had er een ongeluk en verliest zo alle hoop op de zege en zelfs het podium.

Sébastien Loeb (BRX) heeft alle problemen stilaan achter zich gelaten en reed naar een tweede stek, voor Henk Lategan (Gazoo Racing).

Al-Attiyah heeft stilaan vrije baan naar een vijfde zege. Teamgenoot Lategan is nu tweede op ruim een uur; Lucas Moraes, bijgestaan door de ervaren Timo Gotschalk (Overdrive) schuift op naar stek drie, omdat ook Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) vooraan wegviel. Giniel de Villiers (Gazoo) oogt al een hele Dakar bleek, maar is wel vierde algemeen, voor Mattias Ekstrom (Audi) die de meubelen redt voor Audi, en ook de eerste niet-Toyota is in de stand. Sébastien Loeb is inmiddels opnieuw opgerukt naar de zesde stek, op twee uur van de Qatarese koploper.


Guillaume de Mévius (GRally OT3) is eindelijk aan het feest bij de T3 lichte protoypes. Hij won zijn eerste rit in deze Dakar, en dat als leider. Het algemene podium werd ook in de dagstand gerespecteerd met Austin Jones (Red Bull) op twee en Seth Quintero (Red Bull) op drie. De Mévius heeft nu 9 minuten voorsprong op Jones en ruim een uur op Quintero. Het gedroomde podium komt alsmaar dichter voor de jonge Belg.

Skyler Howes (Husqvarna) diept met een tweede tijd zijn voorsprong in de algemene stand verder uit. De dagzege was voor Luciano Benavides (Husqvarna). Dubbel feest dus bij Husqvarna.

Morgen een gevarieerd parcours richting Al-Duwadimi, over een lengte van 333 kilometer. Overmorgen trekt de karavaan de omgekeerde richting uit, opnieuw naar de Saoedische hoofdstad Riyadh.

Foto: ASO - DPPI | F. Gooden



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 6 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons