van der Horst

Dakar: Al-Attiyah pakt zijn vijfde eindzege in Dakar Rally

Guerlain Chicerit - BRX
Guerlain Chicerit - BRX
Nasser Al-Attiyah heeft zondag zichzelf opgevolgd als winnaar van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. De Qatarees telt nu vijf eindzeges. Sébastien Loeb en dé revelatie Lucas Moraes schuiven mee op het podium. De laatste dagzege ging naar de Fransman Guerlain Chicherit.
De deelnemers kregen nog een uitsmijter van 136 kilometer te verwerken, richting Dammam, de terminus aan de oevers van de Perzische Golf. Bij de wagens veranderde er amper iets, maar bij de motoren was er wel nog spanning.

Guerlain Chicherit (BRX) schonk zichzelf nog een mooie troostprijs door deze slotetappe van start tot finish te domineren en met de dagzege aan de haal te gaan. De Fransman kende een ongelukkige start van deze Dakar, maar was de jongste tien dagen steeds bovenaan te vinden in de uitslagen. Mattias Ekström (Audi) klokte een tweede tijd. De Zweed was ook één van de sterkste mannen in het tweede deel van de rally en zorgt er voor dat Audi alsnog met een goed gevoel terug naar huis kan, na de vroege opgaves van Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. Henk Lategan (Toyota Gazoo) besloot met een derde tijd. Sébastien Loeb (BRX), dominant in de tweede week, eindigde net buiten de top vijf, maar de focus lag vooral bij de finish en zijn tweede stek in de eindstand.

Algemeen reed Al-Attiyah dus naar zijn vijfde zege, na winst in 2011, 2015, 2019 en 2022. De Qatarees had al snel een uur voorsprong op de concurrentie die vooral in de eerste week steken liet vallen. Loeb eindigde na een fantastische comeback tweede op 80 minuten en moet minstens nog een jaartje wachten om zijn droom in vervulling te zien gaan. Lucas Moraes (Overdrive) zet een Belgische Toyota op het eindpodium, en dat als rookie. Timo Gottschalk, zijn Duitse co, loodste hem perfect naar de top drie. Giniel de Villiers en Lategan, beide Toyota Gazoo, vervolledigen de top vijf en zetten dus drie officiële Hiluxen op de eerste vijf plaatsen. 

In T3 is Austin Jones (Red Bull) de eindwinnaar. Hij haalde het gemakkelijk voor Seth Quintero (Red Bull). Guillaume de Mévius haalde heel knap het podium, al zat er veel meer tot hij in het slot problemen kreeg op zijn OT3.

Bij de motoren bleef het spannend tot de laatste meter. Met dagwinst reed Kevin Benavides (KTM) meteen ook naar eindwinst. Hij ging nog voorbij Toby Price (KTM) en Skyler Howes (Husqvarna) die dus beiden de duimen moesten leggen voor de Argentijn. Voor Benavides is het zijn tweede winst, na 2021.

Op deze manier komt er einde deze Dakar die vooral bij de wagens één lang gerekte geeuw was. Maar de strijd bij de motoren was uitermate spannend en de Belgen konden zich opwarmen aan de vele zeges van Fabian Lurquin, naast Loeb, en de schitterende strijd bij de T3's, waar we op een haar na de zege misten met Guillaume de Mévius.

Stand 10.15 uur

Foto: ASO - DPPI | H. CabillaDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 15 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons