van der Horst

Dakar: Al-Attiyah wint eerste (kleine) krachtmeting

Sébastien Loeb - BRX
Sébastien Loeb - BRX
De 43ste Dakar is zaterdag gestart met een kleine proloog die de startorde voor de eerste echte etappe bepaalt. Nasser Al-Attiyah toonde zich op de korte proloog de snelste, maar de verschillen bleven miniem tussen de verwachte protagonisten, al toonden de Toyota's zich wel sterk in blok.
  • Heinz Performance
Een kleine zes minuten, langer duurde de proloog niet voor de toppers. Op een dertigtal kilometer van Jeddah mocht de karavaan een eerste keer de gashendel opentrekken om de startorde te bepalen.

Drievoudig winnaar Nasser Al-Attiyah (Gazoo) klokte de beste tijd. Hij was acht tellen sneller dan Yazeed Al Rahji en twaalf dan de Pool Jakub Przygonski, beiden ook al in een Toyota. Op het einde volgde er nog een verrassing van Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath in de Century, die zich naast Al-Attiyah plaatste. Zij moeten dus morgen als eerste de baan op. Bernhard Ten Brinke (Overdrive) klokte een vijfde tijd met Tom Colsoul aan zijn zijde. De tweede Belg, Fabien Lurquin, deed het ook goed met Mathieu Serradori (SRT). Ze eindigden netjes als achtste.

Andere protanogisten deden het kalmer aan. Winnaar van vorig jaar Carlos Sainz (Mini) liet begaan, net zoals teamgenoot Stéphan Peterhansel. Mogelijks rekenen zij op goede sporen, al zal dat nog niet voor morgen zijn want de eerste duinen zijn pas voor maandag. Sébastien Loeb zorgde voor een goed debuut van de Prodrive Bahrain Xtreme, flirtend met de top tien. Teamgenoot Nani Roma bleef in de buurt van de Franse schaduwfavoriet.

Bij de motoren reed meteen Ricky Brabec vooraan, voor Joan Barreda Bort. Een dubbel dus voor Honda.

Morgen gaat het van vallei naar vallei op een vooral stenige ondergrond. Met 277 kilometer tegen de klok is de eerste uitdaging eerder bescheiden, al kunnen lekke banden toch meteen zorgen voor het nodige drama. Straks genieten de rijders nog een ceremoniële start.

Situatie 13u30


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op zaterdag 2 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons