van der Horst

Dakar: Al-Rajhi pakt zijn tweede rit

Yazeed Al-Rajhi - Overdrive
Yazeed Al-Rajhi - Overdrive
Terwijl alle ogen gericht waren op het duel tussen Nasser Al-Attiyah en leider Stéphane Peterhansel, reed Yazeed Al-Rajhi nog eens de pannen van het dak en pakte zijn tweede overtuigende dagwinst. De twee tenoren losten elkaar dan weer van geen vin, met nog twee etappes te gaan.
Een vrij korte proef van 342 kilometer tegen de klok, maar niet de simpelste op vlak van navigatie. De karavaan moest ook een flink pak klimmen op bergachtig terrein.

Uiteraard waren alle ogen opnieuw gericht op Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) en Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo). De Fransman moest ook de weg openen, dus lagen er kansen voor de Qatarees. Maar beide kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe. Ze speelden constant haasje-over. Al-Attiyah kon op het einde toch een beetje uitlopen, maar het verschil tussen de twee bleef onder de minuut, in het nadeel van Peterhansel. 

Jakub Przygonski - Toyota Hilux
Jakub Przygonski - Toyota Hilux
Ondanks de hevige strijd waren ze niet het snelste van het pakket. Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) nam al snel de kop en reed de perfecte rit richting nieuwe dagwinst. Het is al de tweede overwinning voor de Saoedi die veel problemen kende in de eerste week, maar de jongste dagen (op gisteren na) steevast voorin te vinden is. Zonder de vele pech had hij kunnen meespelen voor het podium. Achter hem: Al-Attiyah en Peterhansel. Carlos Sainz (X-Raid Mini) verloor snel wat tijd maar klom terug naar de vierde plaats, op vier minuten van de dagwinnaar. De immer regelmatige en betrouwbare Jakub Przygonski (Toyota) en Giniel De Villiers (Toyota Gazoo) sluiten de top zes.

Mathieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin (Century) knoopten aan met een achtste tijd. Ook zijn Belgische teamgenoot Alexandre Leroy stond opnieuw netjes aan de finish, op 38 minuten van de dagwinnaar. De familie Imschoot scoorde een knappe tijd, binnen de top 30!

In de algemene stand volgt Al-Attiyah nu op 17'01 van Peterhansel die gisteren nog een minuutje extra kreeg, nadat een minuutje tijdsstraf, vorige week opgelopen, werd kwijtgescholden. Sainz volgt op ruim een uur en staat muurvast derde. Als Peterhansel morgen overleeft, en goed de sporen volgt van Al-Attiyah, dan kan er de Fransman weinig gebeuren in zijn jacht op een veertiende eindoverwinning. Achter de grote drie nog altijd geen beweging met Jakub Przygonski op vier en Nani Roma (BRX) op vijf. 

Bij de motoren leek het podium stilaan vast te liggen, maar het klassement werd helemaal overhoop gegooid, want na Toby Price, verliest de Dakar weer een kandidaat op het podium en niet zomaar een kandidaat want José Ignacio Cornejo Florimo (Honda) leek stilaan op weg naar winst. De Chileen viel echter hard, even over halfweg. Hij reed nog uit, maar moest na de finish opgeven. De strijd om de zege lijkt te gaan tussen Kevin Benavides en dagwinnaar Ricky Brabec die zijn achterstand heeft verkleind tot 51 seconden. Honda lijkt op weg naar de dubbel. Walter Roelants is inmiddels opgeschoven naar een 53ste stek.

Jeddah nadert stilaan, maar morgen wacht nog een helse tocht richting Yanbu. Met 511 kilometers tegen de klok is het de langste proef van deze Dakar. En op het bord ligt nog een pak zand en duinenwerk. De eindwinnaar zal morgen nog niet gekend zijn, want er volgt vrijdag nog een lastig slot, maar het klassement zou wel eens in een definitieve plooi komen te liggen.

Stand om 14u

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 13 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons