van der Horst

Dakar: Al-Rajhi veert op, de Mévius behoudt koppositie

Yazeed Al-Rahji - Overdrive Toyota
Yazeed Al-Rahji - Overdrive Toyota
Yazeed Al-Rajhi heeft de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Hij profiteerde van een late start, na problemen gisteren, om het goede spoor te trekken richting de finish. Bij de T3 lichte prototypes houdt Guillaume de Mévius de kop.
De karavaan kreeg een vrij korte proef van 333 wedstrijdkilometers voor de wielen geschoven, van de Saoedische hoofdstad Riyadh naar Al-Duwadimi. Het parcours had vanalles te bieden met een overwicht aan gravel tracks. Grootste slachtoffers van deze etappe waren Erik Van Loon (Toyota) die over de kop ging en Mattias Ekström (Audi die mechanische problemen kende. Voor Audi is deze Dakar een nachtmerrie aan het worden.

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Latere starters waren in het voordeel. Sébastien Loeb (BRX) moest een tijdlang de baan openen nadat hij Nasser Al-Attiyah (Gazoo Racing) in een mum van tijd had bijgehaald en reed naar een achtste tijd, niet eens zo slecht gezien die openingsrol. Er waren nergens sporen te bespeuren, want de motoren bleven in het bivak en zetten dus geen lijnen uit. Al-Attiyah, als eerste gestart, eindigde zelfs niet in de top tien. Rijders uit de tweede rang roken hun kans. De Est Vaidotas Zala (Hunter), Guerlain Chicherit (BRX GCK), die ook even het eerste spoor trok, en Yazeed Al-Rajhi (Overdrive) maakten er een mooie spektakel van in het begin, tot Al-Rajhi ging versnellen en makkelijk naar winst reed. Een opsteker nadat hij gisteren het podium uit zijn handen zag glijden.

In de algemene stand houdt Al-Attiyah makkelijk de kop. Hij heeft een uur voorsprong op teamgenoot Henk Lategan (Gazoo Racing). De Brazilaan Lucas Moraes (Overdrive) is derde, en mag de grootste verrassing genoemd worden na een weekje klieven door het zand. Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) is vierde, maar de Zuid-Afrikaan krijgt Loeb in zijn nek. De Fransman hangt nog altijd op twee uur van de kop, maar lijkt nog niet uitgeteld voor het podium. Romain Dumas (Rebellion) is zesde, op regelmaat.

In T3 was Mitchell Guthrie opnieuw aan het feest. De Amerikaan kan voluit voor dagwinsten gaan nu hij uitgeschakeld is voor de algemene zege. Guillaume de Mévius (GRally OT3) en Austin Jones (Red Bull) bleven in elkaars buurt. Jones beet wat af van zijn achterstand, maar de Mévius houdt nog altijd ruim acht minuten voorsprong op de Amerikaan. Seth Quintero (Red Bull) blijft derde.

De motoren kwamen vandaag dus niet in actie, door het slechte weer. Skyler Howes (Husqvarna) blijft leider voor de KTM's van Toby Price en Kevin Benavides.

Morgen maken de deelnemers een omgekeerde beweging richting het bivak in Riyadh, goed voor 346 wedstrijdkilometers. De hoofdstad is reeds goed gekend, maar er kunnen nog steeds nieuwe proeven worden uitgetekend, met een start in de rotsachtige valleien van het Saoedische binnenland en een finish in open vlakte, waar er weer aan een rotvaart zal gereden worden. Maandag volgt een welverdiende rustdag.

Stand: 15.30 uur

Foto: ASO - DPPI | 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 7 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons